CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

VOTAT Parlamentul a adoptat legea privind prevenirea pierderii și risipei alimentare

Potrivit documentului agenții economici, operatori din domeniul alimentar, pot vinde la preț redus alimente a căror valabilitate expiră în scurt timp, sau să le transfere prin donație către organizațiile de binefacere sau direct consumatorilor finali ca alimente pentru consum uman sau ca hrană pentru animale.

Alimentele pot face obiectul transferului prin donație făcută de operatorul din domeniul alimentar fie organizației de binefacere, fie consumatorului, în cadrul ultimei 1/3 din valabilitatea produsului. În cazul alimentelor cu termenul de valabilitate mai mic de 48 de ore, operatorii din domeniul alimentar le pot dona doar consumatorilor finali.  

Totodată operatorii din domeniul alimentar, inclusiv unitățile de alimentație publică, au dreptul să doneze zilnic până la 5 unități de orice produs alimentar fiecărui consumator final solicitant, iar în cazul produselor culinare, volumul donației este stabilit de fiecare operator în parte.  

Acum Guvernul, în termen de 6 luni de la data publicării legii trebuie să elaboreze documentația necesară  prin care operatorii din domeniul alimentar, care transferă alimente prin donație, să beneficieze de deduceri și/sau facilități fiscale.

Proiectul de lege, elaborat de Ministerul Economiei, cu suportul Corporației Financiare Internaționale și a Secretariatului Consiliului Economic, va intra în vigoare la 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial.

La momentul actual comercianții nu sunt în drept să restituie producătorului produsele alimentare cu termenul de valabilitate depășit sau care urmează să expire. Astfel agenții economici trebuie să-și asume un șir întreg de cheltuieli pentru a distruge aceste produse, în foarte multe cazuri făcându-se risipă de alimente perfect comestibile.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.