CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

img
Language

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul Grupului Băncii Mondiale ”Reforma climatului investițional”, finanțat de Suedia.

Republica Moldova a devenit membru BERD în mai 1992.

Din 1996 (anul în care și-a început activitatea în Moldova), BERD a finanțat 123 de proiecte și a investit peste un miliard 200 de milioane de euro în economia Republicii Moldova.

Strategia BERD pentru Moldova se bazează pe următoarele priorități:

          • îmbunătățirea guvernanței și consolidarea capacităților de restructurare a sectorului bancar și îmbunătățirea securității energetice;
          • creșterea competitivității prin sprijinirea companiilor private în fortificarea capacităților și promovarea comercializării utilităților publice și îmbunătățirea infrastructurii.

Unitatea comună DFID / FCO Fondul pentru Buna Guvernare în Moldova (GGF) a fost lansată în mai 2015.

Fiind operațional în 3 țări din Balcanii de Vest (Serbia, Bosnia și Hertegovina, Macedonia) și 4 țări partenere din Est (Moldova, Georgia, Ucraina, Armenia), obiectivul general al GGF este de a ajuta aceste țări să își consolideze economiile, și să construiască capacitatea de a face față șocurilor politice și economice interne și externe.

Prioritățile GGF-Moldova pentru anul financiar 2018/2019:

         • consolidarea mijloacelor de comunicare independente și a comunicărilor strategice;
         • sprijinirea creșterii economice și facilitarea mediului de afaceri;
         • Reducerea oportunităților de corupție și sprijinirea responsabilității democratice.

Corporația Financiară Internațională (IFC) lucrează cu reprezentanții mediului de afaceri din țările în curs de dezvoltare, creând piețe care să deschidă oportunități pentru societate.

IFC este o organizație sora a Băncii Mondiale și membră a Grupului Băncii Mondiale care este cea mai mare instituție globală de dezvoltare axată exclusiv pe sectorul privat din țările în curs de dezvoltare.

Grupul Băncii a stabilit două scopuri npentru atingerea obiectivelor globale până în 2030: să pună capăt sărăciei extreme și să promoveze prosperitatea comună în fiecare țară.

IFC își utilizează resursele proprii de finanțare, expertiza tehnică, experiența globală și tehnologii inovatoare pentru a-și ajuta clienții și partenerii să depășească provocările financiare, operaționale și de altă natură.

Suedia este un partener dedicat dezvoltării pe termen lung pentru poporul Republicii Moldova.

Prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău, Agenţia Internaţională Suedeză de Cooperare în Dezvoltare (Sida) gestionează un buget anual de aproximativ 100 milioane SEK (aproximativ 10 milioane de EUR), ghidat de Strategia Suediei bazată pe rezultatele cooperării în domeniul reformelor cu Europa de Est, Balcanii de Vest și Turcia pentru anii 2014-2020. Sprijinul suedez se concentrează asupra reformelor în promovarea integrării europene și a guvernării democratice pe întreg teritoriul Republicii Moldova și are trei domenii principale:

          • integrarea economică sporită cu UE și dezvoltarea economiei de piață;
          • consolidarea democrației, respectarea mai strictă a drepturilor omului și un stat mai dezvoltat în cadrul statului de drept;
          • un mediu mai bun, o reducere a schimbărilor climatice, o rezistență sporită la impactul asupra mediului și la schimbările climatice, un set de rezultate așteptate în toate domeniile respective.

Suedia oferă, de asemenea, un sprijin fundamental societății civile, aspecte legate de gen și mediu care sunt integrate în toate programele de sprijin. Scopul scontat este prezența pe întreg teritoriul țării, inclusiv regiunile transnistrenă și găgăuză.