CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Măsuri menite să stopeze exodul de creiere din domeniul IT

29 decembrie 2020 – Parlamentul a extins cu încă 3 ani termenul de aplicare a înlesnirilor fiscale la impozitul pe venit prevăzute pentru angajații a căror activitate de bază este „realizarea de programe”. Prin această acțiune statul vrea să țină acasă programatorii IT, foarte căutați de companiile internaționale.

Termenul de aplicare a acestor facilități expira în 2020. Asociațiile de business din domeniu au abordat acest subiect în cadrul elaborării de către Secretariatul Consiliului Economic a Studiului de impact al pandemiei COVID-19 asupra sectoarelor economice. Documentul  a fost susținut de BERD, Fondul Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de Corporația Internațională Financiară.

În cadrul acestei cercetări a fost dezvoltată și o Matrice cu politici de redresare economică. Printre măsurile propuse se numără și extinderea termenului de aplicare a înlesnirilor fiscale la impozitul pe venit prevăzute pentru angajații a căror activitate de bază este „realizarea de programe”, aprobată de Parlament.

Aceste beneficii se vor răsfrânge asupra cca 1000 de companii IT nerezidente ai parcului IT cu cca 6000 de angajați. Cifra de a afaceri a acestor companii se ridică la circa 3 miliarde de lei.

Statul recurge la o astfel de acțiune pentru a asigura un mediu de afaceri previzibil și asigurarea unui climat investițional favorabil în industria tehnologiei informaţiei, dar și  pentru că vrea să ajute la creșterea numărului acestor specialiști în Moldova. Fiecare programator care muncește în țară contribuie nu doar la creșterea cifrei de afaceri a companiei în care activează, dar și la acumularea în buget a impozitelor pentru programele elaborate aici și exportate peste hotare.

În industria IT activează 1 687 companii, dintre care 656 sunt înregistrate în „Moldova IT Park”. Numărul angajaților în această industrie se ridică la 15 522 de persoane. În anul 2019 ponderea sectorul TIC în PIB-ul Republicii Moldova este de circa 7,1 %.  Este important de menționat faptul că exportul serviciilor IT doar a companiilor rezidente a MOLDOVA IT PARK este de 168 milioane dolari, exportul total al serviciilor IT 198 de milioane de dolari SUA, iar exportul total TIC constituie 254,99 milioane dolari SUA. Suma totală a veniturilor din prestarea serviciilor TIC era de peste 15 miliarde de lei, sau 860 de milioane de dolari SUA.

Curios este faptul că în sectorul IT activează doar 1,96% din toată populația angajată în câmpul muncii din Moldova (din 739 366 persoane) care reușește însă să producă tocmai 3,1% din PIB-ul țării.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Guvernul Suediei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.