CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

img
Language

A fost extins termenul de prezentare a situației financiare și  a raportului de audit pentru agenții economici

27 decembrie 2020 – Companiile, altele de cât cele de interes public, nu vor mai fi nevoite să prezinte în grabă – în termen de 120 de zile de la ultima zi a perioadei de gestiune, a situației financiare și  a raportului de audit. Modificări în acest sens au fost efectuate de Parlament în politica bugetar-fiscală pentru anul 2021.

Potrivit experților din cadrul Secretariatului Consiliului Economic, care au propus această măsură în procesul de elaborare a Matricei cu politici din cadrul Studiul de impact al pandemiei COVID asupra sectoarelor economice, comunitatea  de afaceri a sesizat un șir de piedici în aplicarea prevederilor legale până la modificările efectuate de deputați.

Potrivit agenților economici, termenul de publicare a situațiilor financiare și rapoartelor de audit e prea scurt – 120 de zile de la ultima zi a perioadei de gestiune. Pentru a se încadra în termenii stabiliți de lege, companiile erau puse în situația să suporte cheltuieli considerabile pentru serviciile companiilor de audit care deveneau mai scumpe în sezonul raportărilor, fiind asaltate de un număr mare de agenți economici.

Acum companiilor vor răsufla mai ușor, termenul în care trebuie să prezinte aceste documente a fost extins cu 30 de zile. Astfel prezentarea situației financiare și  a raportului de audit pentru agenții economici se va face în termen de 150 de zile de la ultima zi a perioadei de gestiune.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Guvernul Suediei.

Căutare

Mai citește

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.