CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

De la 15% la 12% a fost redusă TVA pentru sectorul ospitalier (HORECA)

29 decembrie 2020 – Parlamentul a redus taxa pe valoare adăugată pentru sectorul HORECA de la 15% la 12%. Prin implementarea acestei măsuri se vrea susținerea sectorului în depășirea efectelor crizei generate de pandemie. Studiile efectuate de asociațiile de business din Moldova în 2020 au arătat că unul din sectoarele cel mai sever afectate de restricțiile impuse din cauza pandemiei COVID-19, a fost sectorul HORECA.

Multe din țările din regiune cum sunt Bulgaria, România și Austria au optat pentru diminuarea cotei TVA în sectorul HORECA fie pe o perioadă determinată, de exemplu din 2020 până în 2021, fie pe o perioadă nelimitată.

La mijlocul anului 2020 Secretariatul Consiliului Economic susținut de BERD, Fondul Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de Corporația Internațională Financiară elaborează Studiul de impact al pandemiei COVID asupra sectoarelor economice și a Matricei cu politici. În cadrul acestui exercițiu experții au discutat direct cu reprezentanții sectoarelor economice printre care și HORECA.

Una din solicitările companiilor din acest domeniu a fost reducerea cotei TVA.

Astfel, experții au propus în Matricea cu politici de recuperare a sectoarelor economice, reducerea cotei TVA pentru HORECA de la 15% la 12%.

Amintim că în 2019 statul a redus cota TVA pentru HORECA de la 20% la 10%. Acest lucru, potrivit concluziilor Studiul de impact al pandemiei COVID asupra sectoarelor economice și a Matricei cu politici, sectorul HORECA a înregistrat în 2019 venituri duble din vânzări –  de la 215 la 469 de milioane de lei. Mai mult, această măsură a contribuit la demararea procesului de ”albire” a sectorului, crescând substanțial vânzările trecute prin evidența contabilă.  Ulterior cota TVA a fost majorată din nou, în cele din urmă ajungând anul acestea la 15%.

Reducerea în jumătate a cotei TVA a fost compensată integral de creșterea de două ori a bazei de impozitare, volumului de vânzări.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Guvernul Suediei.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.