CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

img
Language

Ion Chicu: „Scopul nostru este să asigurăm cele mai avantajoase condiții pentru investitori. Ei ne-au salvat în acest an”

2 octombrie 2020 – Premierul Ion Chicu a avut astăzi o întâlnire cu membrii Asociației Investitorilor Străini (FIA), din Republica Moldova, la care s-a discutat despre situația economică din țară și politica fiscală pentru anul 2021. De asemenea, s-au analizat propunerile părților menite să sporească climatului investițional în Republica Moldova, se arată într-un comunicat al Guvernului.

”Guvernul a remis proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021 reprezentanților mediului de afaceri, inclusiv membrilor FIA, care reprezintă cele mai mari întreprinderi sub aspect de cifre de vânzări și contribuții la Bugetul de Stat. Am asigurat investitorii că actualul Guvern se conduce de principiul: un mediu favorabil de dezvoltare pentru afaceri înseamnă contribuții mai mari la buget. Diminuarea taxelor și a presiunii administrative asupra businessului permite acumularea mai multor resurse financiare atât de necesare pentru noi acum. Astfel, problemele pot fi soluționate prin dialog, cu eforturi comune ale Guvernului și mediului de afaceri. Scopul nostru este să asigurăm un mediu de dezvoltare echitabil pentru investitori” a mai declarat premierul.

Preşedintele FIA, Alexander Koss, a apreciat înalt colaborarea cu autoritățile centrale, subliniind că problemele și necesitățile mediului de afaceri au fost luate în considerare de către actualul Guvern. “Asociația Investitorilor Străini este una apolitică, iar noi dorim să îmbunătățim climatul investițional în Republica Moldova, să atragem mai mulți investitori și să oferim mai multe locuri de muncă. Doar 20 de membri ai Asociației noastre au investit în economia națională peste 1 mlrd 200 mil de dolari și oferă peste 20 000 de locuri de muncă. Astfel, noi purtăm o responsabilitate socială foarte mare. Constatăm o perioadă destul de complicată atât pentru Moldova, cât și pentru statele din întreaga lume, de aceea, apreciem eforturile Guvernului în soluționarea dificultăților cu care ne confruntăm cu toții”.

Menționăm că Guvernul organizează mai multe întâlniri și consultări cu operatorii economici din diferite domenii pentru a conveni în comun asupra propunerilor la proiectul politicii bugetar-fiscală pentru anul viitor.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.