CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Piața muncii din Moldova tot mai solicitată de lucrători migranți

14 februarie 2020 – Acest lucru îl confirmă datele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă prezentate de directorul ANOFM, în cadrul ședinței Grupului de lucru 6 Dezvoltarea Pieței Muncii din cadrul Consiliului Economic. Potrivit lui Raisa Dogaru, dacă în anul 2018 au solicitat permis de ședere în țara noastră în scop de angajare 870 de migranți, atunci în aprilie 2019 această cifră se ridică la 1980 de persoane.

În ultimii doi ani, Moldova a întreprins un șir de măsuri în contextul liberalizării pieței muncii, printre care și modificarea legislației de simplificare a procedurii de obținere a permisului de ședere în scop de muncă.

Liberalizarea pieței muncii este necesară mai ales în contextul exodului forței de muncă din Moldova și a reducerii numărului de studenți, a mai menționat directorul ANOFM. Și asta în contextul în care locuri de muncă vacante în Moldova există în comerț, industria prelucrătoare, sănătate, construcție, agricultură și  transport

Agenții economici din Moldova trebuie să conlucreze cu instituțiile statului în contextul  elaborării рlаnurilor (comanda de stat) de pregătire а саdrеlоr de specialitate. Asta ar ajuta Instituțiile de Învățământ Superior din țară să pregătească specialiști de care are nevoie economia națională.

Învățământul dual ar fi o soluție în acest sens, a menționat președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea, coordonatorul Grupului de Lucru 6. Potrivit lui, în anul de studii 2019-2020 la această formă de învățământ au aplicat 85 de companii, în care sunt implicați 1300 de ucenici.

În cadrul ședinței a fost aprobată Foaia de parcurs a activităților Grupului de Lucru 6.  Printre acestea: examinarea posibilității de introducere în sistemul superior de învățământ a modelului de învățare bazat pe proiect și examinarea proiectului definitivat al Legii Uceniciei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Suedia.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.