CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Petroliștii vor să stabilească de sine stătător prețul carburanților comercializați la stațiile PECO

Petroliștii vor să stabilească de sine stătător prețul carburanților comercializați la stațiile PECO

Reprezentanți mai multor rețele de benzinării  solicită anularea plafonării prețurilor la produsele petroliere prin aplicarea unei marje comerciale fixe de către ANRE, pentru că această practică influențează negativ activitatea economică a companiilor. Despre aceasta agenții economici au discutat la Consiliul Economic pe lângă Prim-ministrul RM, în cadrul ședinței Grupului de lucru ”Stimularea și menținerea investițiilor private”,  condus de Ana Groza, directoare executivă FIA.

La eveniment au participat Victor Parlicov, ministrul Energiei, directori de la ANRE, conducerea Consiliul Concurenței, reprezentanții companiilor Bemol, Petrom și Rompetrol, membri ai Asociației Investitorilor Străini în RM, Asociației Businessului European  și Camerei de Comerț Americane în Moldova.

Agenții economici susțin că de când se aplică actuala Metodologie de calculare a prețurilor la produsele petroliere (motorina şi benzina), situația pe piață s-a complicat, iar mai multe companii locale au închis benzinăriile, invocând că plafonul de preț calculat și stabilit de ANRE la benzină și motorină nu le acoperă costurile. Iar  criza energetică și războiul din Ucraina, care au dus la scumpirea resurselor energetice, au mărit costurile de întreținere și exploatare a benzinăriilor.

Ministrul energiei Victor Parlicov a menționat că a fost permanent adeptul unei piețe petroliere libere. Însă pe timp de criză plafonarea prețurilor la produsele petroliere s-a dovedit a fi o metodă  eficientă. Actualmente statul nu își permite anularea plafonării, a adăugat ministrul. Potrivit lui Parlicov, unele organe de control din Moldova încă nu au suficientă capacitate instituțională pentru a asigura un control corespunzător pe această piaţă şi nu pot stabili dacă operatorii nu stabilesc preturile coordonat.  

Participanții la ședință au stabilit necesitatea efectuării unor cercetări independente care să arate situația creată pe piață și să vină cu propuneri privind depășirea provocărilor.

Noul mecanism de stabilire a prețurilor la produse petroliere, aprobat de Parlament a intrat în vigoare la începutul lunii septembrie 2021.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.