CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Va fi creat un Consiliu Național pentru Abilitare Economică și Egalitate de Gen

Va fi creat un Consiliu Național pentru Abilitare Economică și Egalitate de Gen

Consiliul Național pentru Abilitare Economică și Egalitate de Gen va activa în cadrul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM. Conceptul entității a fost prezentat în cadrul grupului de lucru ”Abilitarea economică a femeilor și egalității de gen”. Potrivit Carolinei Bugaian, președinta Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova, care a prezentat conceptul Consiliului, acesta are la bază trei piloni: capital uman și cultură; acces la piețe și finanțe; politici.

Obiectivul primului pilon este susținerea unor programe de educație antreprenorială și financiară pe tot parcursul vieții; lansarea unui maraton antreprenorial; dezvoltarea unui program național de dezvoltare a competențelor; promovarea echității în remunerarea muncii în sectorul public și privat etc.  

Cel de al doilea obiectiv are în vizor promovarea imaginii țării pentru atragerea investitorilor prin organizarea de business-forumuri, crearea platformei naționale e-commerce „Women Entrepreneurs Sell Online”. Se propune de asemenea dezvoltarea și promovarea programelor cu implicarea sectorul financiar care să asigure accesul la finanțare și fonduri de garantare prin granturi mici pentru lansarea de activități generatoare de venit; facilitarea accesului întreprinderilor create de femei și conduse de femei la procesul de achiziții publice.

Cel de al treilea obiectiv al Consiliului ține de dezvoltarea unei Strategiei Naționale pentru Abilitare Economică; crearea unei agende legislative și politici publice pentru abilitare economică și antreprenoriat feminine etc.

Prezent la eveniment Dumitru Alaiba, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării a menționat instituția pe care o reprezintă va susține plenar promovarea tuturor inițiativelor care vin în susținerea abilitării economice a femeilor. Participarea femeilor în economie nu numai că promovează egalitatea de gen, ci și stimulează creșterea economică, reduce sărăcia și favorizează dezvoltarea durabilă, a mai adăugat ministrul.

În cadrul aceleiași ședințe au fost prezentate și primele inițiative din cadrul celor 3 obiective ale Consiliul Național pentru Abilitare Economică și Egalitate de Gen. Carolina Pârcălab, Legal Manager la ACI Parthers, a prezentat proiectul de studiu al agendei legislative în aliniere la directivele UE. Potrivit documentului, pentru o abilitare economică femeile din Moldova au nevoie de stimulente fiscale și servicii de îngrijire.  

A fost prezentat și proiectul GLIA innovation HUB care va activa în cadrul ASEM.  Scopul creării Hub-ului este de a oferi un mediu de susținere și colaborare pentru femeile antreprenoare care astfel să își dezvolte și să își extindă afacerile.  

Ana Gorea, vicepreședinta Consiliului AFAM a venit în cadrul ședinței cu proiectul pilot al Maratonului de educație antreprenorială, care s-a desfășurat cu succes în țara vecină România. Scopul maratonului este de a implica în procesul de educație antreprenorială 10 instituții din regiunile Nord, Sud și Centru, 60 de elevi concurenți din clasele a VII-a – a XII-a și 25.000 de elevi participanți.

Veronica Arpintin, Secretara de stat MDED a prezentat conceptul ”Lift Up pentru femei” care  pune accent pe susținerea promovării participării femeilor în rolurile de luare a deciziilor în economie și abordează inițiativele de echilibrare a vieții profesionale și a celei private.

Marina Morozova, deputat în Parlamentul RM, prezentă la eveniment a menționat că investiția în abilitarea economică a femeilor este foarte importantă. Parlamentul în comun cu Guvernul va continua să promoveze politici și programe cuprinzătoare care să abordeze provocările cu care se confruntă femeile, a adăugat deputata.

Urmare a ședinței Secretariatul Consiliului Economic în comun cu toate părțile interesate urmează să elaboreze un Plan de acțiuni  care să prevadă pașii următori de punere a în aplicare a obiectivelor Consiliului Național pentru Abilitare Economică și Egalitate de Gen.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.