CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Constructorii solicită modificarea legii achizițiilor publice

28 iulie 2022 – În 52% din cazuri de achiziție publică, autoritățile dau câștig operatorilor economici care prezentă o ofertă cu cel mai mic preț. Așa arată datele Studiului ”deficiențele sistemului de achiziții publice. ofertele anormal de scăzute în procedurile de achiziție de lucrări” elaborat de expertul Vadim Țurcan, la solicitarea Confederației  Naționale a Patronatului din Republica Moldova. Documentul a fost prezentat în cadrul grupului de lucru ,,Rеduсеrеa oсupării informalе și a fenomenului ,,salariilor în pliс”, al Consiliului Economic pe lângă prim-ministrul RM.

Autorii Studiului susțin că, după ce câștigă contractul de achiziție, cu cel mai mic preț, agentul economic este pus în situația să modifice contractul de achiziție, pentru că costurile din acesta nu corespund cu realitatea. Sau recurge la efectuarea unor lucrări de o calitate foarte scăzută. Iar aceasta duce la o situație în care, construcția  nici nu reușește să fie dusă la capăt, că deja necesită reparație, a menționat în cadrul dezbaterilor, Pavel CABA – Preşedinte al Federaţiei CONDRUMAT, Federația Patronală a Constructorilor din R.M.

Potrivit aceluiași studiu, oferta cu cel mai mic preț, cel puțin în domeniul construcțiilor, care câștigă licitația publică, contribuie la plățile neformale a salariilor muncitorilor de pe șantier. Aceasta pentru că ofertantul – agentul economic – include în ofertă un salariu de doar cca 40% din cel real, or, spun reprezentanții din domeniul construcțiilor, nici un muncitor nu va veni pe șantier cu o așa remunerare. Experții au presupus că restul banilor pot fi achitați ” în plic”.

Experții propun, pentru remedierea acestor dar și altor momente sensibile din legea achizițiilor publice, modificarea acesteia. Printre altele se propune  ca pentru achizițiile publice de servicii care au ca obiect activități intelectuale, se va utiliza exclusiv criteriul de atribuire cel mai bun raport calitate-preț și nu cel mai mic preț, cum este în prezent. Recomandările din Studiul vor fi prezentate autorităților pentru a fi luate în considerare la elaborarea modificărilor legii, care sunt în proces la moment, au anunțat reprezentanții Ministerului Finanțelor în cadrul ședinței.

Rezultatele studiului și recomandările acestora pot fi găsite aici.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.