CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Mai puține controale și sancțiuni pentru antreprenori

Mai puține controale și sancțiuni pentru antreprenori

A avut loc o ședința Consiliului Consultativ pentru ÎMM. În cadrul acesteia a fost pus în discuție planul de acțiuni privind implementarea  reformei controlului de stat și sistemului de sancțiuni a activității de întreprinzător.

Experții Consiliului Economic, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu suportul proiectului USAID/MISRA, au prezentat un plan de reforme până în anul 2024 și primul pachet de modificări legislative, care vin să reducă riscurile și povara cauzată de controale și sancțiuni pentru afaceri. Această inițiativă a fost inițiată inclusiv în urma propunerilor înaintate de Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova, deoarece controalele constituie o povara majoră pentru ÎMM-uri.

Controalele ar trebui să vină în suportul comunității de afaceri, să consulte, ajute la prevenirea încălcărilor, gestionarea riscurilor, suport în asigurarea conformării. Astfel s-ar păstra optimismul comunității de afaceri, de a menține activitățile economice și a păstra locurile de muncă.

Reformele nu vor afecta capacitatea de a contracara și interveni în cazurile încălcărilor serioase și cele cauzate intenționat, organele de control fiind totodată și agenți constatatori în cadrul Codului Contravențional, când încălcările sunt clare și pot fi aplicate sancțiuni, fără a trece prin procedurile Legii controlului de stat.

Consiliul Economic va continua să se implice în implementarea măsurilor de reforme, care va rezulta în mai multe pachete de modificări legislative, fiind excluse sau reduse cerințele nejustificate, reducerea discreției organelor de control în interacțiunea cu agenții economici și asigurarea că sancțiunile sunt justificate și proporționale prejudiciilor/riscurilor.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.