CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

A avut loc o nouă reuniune a iConsiliului

A avut loc o nouă reuniune a iConsiliului

Progresele în promovarea reformelor de digitalizare a economie au fost trecute în revistă la ședința Consiliului consultativ pentru digitalizarea economiei – iConsiliu, prezidată de viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba.

Astfel, s-a menționat faptul că recent, de către Parlament a fost adoptat Pachetul legislativ pentru dezvoltarea afacerilor la distanță, elaborat cu participarea Consiliului Economic și cu suportul financiar USAID. Documentul reduce un șir constrângeri în calea dezvoltării afacerilor la distanță.

Prin această lege s-a stabilit modul de identificare online a potențialilor investitori și angajați dornici să activeze în țara noastră la distanță, se simplifică reglementări și interacțiunii cu autoritățile, se face scutirea de permise de ședere și de muncă pentru acești investitori și se actualizează regulile de securitate a muncii și a regimului contribuțiilor sociale și medicale pentru cei ce lucrează la distanță, etc. Un alt bloc de modificări ce se conțin în Pachetul Contactless vizează notarizarea electronică și identificarea persoanei la distanță – elemente indispensabile pentru fondarea și administrarea la distanță a unei companii. De asemenea, se lucrează deja la un proiect de dezvoltare a platformelor tehnologice eKYC și eNotary pentru a facilita implementarea acestei legi.

”Avem ambiția să venim cu intervenții drastice pentru a îmbunătăți mediul de afaceri, care să poziționeze Moldova printre primele țări din regiune la capitol ușurinței desfășurării afacerii, să încurajeze activismul economic și să contribuie semnificativ la creșterea PIB”, a menționat în cadrul ședinței Dumitru Alaiba.

Prezent la eveniment reprezentantul Misiunii USAID în Moldova, Michael Jones a subliniat importanța promovării accelerate în țara noastră a reformelor din domeniul digitalizării economiei. El a salutat și elaborarea Pachetului legislativ eComerț, care recent a fost promulgat, precum și a pachetului Contactless business, ce va favoriza dezvoltarea noilor modele de business în RM.

În context, experții care au participat la elaborarea acestui document au menționat că s-a intervenit în tot ce ținea de modul de reglementare a comerțului online în linie cu practica europeană și care a fost echivalat cu comerțul off-line. ”A fost nevoie să actualizăm noțiunile, procedurile de notificare a unităților comerciale, protecția consumatorului în e-comerț, non-discriminarea plăților fără numerar, etc”, au menționat experții. În altă ordine de idei, s-a revizuit întreg cadrul legislativ pentru deschiderea și administrarea unei afaceri la distanță și s-a deschis opțiunea interacțiunii la distanță cu autoritățile, clienții și alte companii.

Tot în cadrul ședinței iConsiliului au fost prezentate studiul ”Cartografierea serviciilor publice din ciclul de viața a unei companii, disponibilitatea acestora online” de către experta MISRA/USAID Sabina Cerbu și studiul actualizat FTA/USAID privind eComerțul, de către expertul internațional Alexandar Zaric.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului pentru Buna Guvernare a Guvernului Marii Britanii și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.