CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM
După ce Centrala electrică republicană de stat de la Cuciurgan a anunțat că limitează livrarea energiei electrice către malul drept, agenții economici din Moldova, inclusiv cei cu capital străin au solicitat autorităților precizări pe margine acestei situații.
Așa reprezentanții comunității de afaceri s-au reunit în cadrul ședinței Grupului de Lucru „Stimularea și menținerea investițiilor private” din cadrul Consiliului Economic unde au avut o discuție cu viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spânu, Violina Șpac direct ANRE și Carolina Novac, consiliera Prim-ministrului în domeniul energiei. Astfel reprezentanții comunității de afaceri au fost informați că deconectări de la rețeaua electrică ale întreprinderilor ar putea fi, dar doar pentru câteva ore.
Potrivit lui Andrei Spânu, dacă și se va ajunge la deconectarea de la alimentarea cu energie electrică în primul rând se vor deconecta întreprinderile cu cel mai mare consum de electricitate în special în orele de vârf care nu fac parte din lista consumatorilor interuptibili, printre care anumite tipuri de industrii, casnicii și obiecte sociale.
”Riscul la etapa actuală este unul moderat. Nu cred că suntem în situația să se perturbeze integral sau la un nivel foarte dramatic activitatea companiilor”, a declarat Andrei Spânu la ședința Consiliului Economic, în același timp recomandând antreprenorilor să întreprindă măsuri în stocarea energiei electrice îndemnând administrația întreprinderilor să economisească energia electrică.
”Întreprinderile trebuie să aibă un plan de contingență, plus anumite măsuri care să schimbe graficul de consum al energiei electrice. Dacă consumați în orele de vârf, atunci va trebui să schimbați producerea noaptea sau pe parcursul zile. Iar în perioada următoare să investiți în capacități de producere autonome de energie electrică sau de stocare care, dacă se va ajunge la numite mici deconectări să puteți să activați fără întrerupere”, a subliniat Spânu.
Moldova astăzi este în situația să acopere un deficit de 360 de MW, care procurate din exterior ajung să coste și până la 600 de euro MWh, a mai menționat Andrei Spânu.Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.
Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.