CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Servicii vamale digitale și excluderea hârtiei la export

Pe 15 septembrie a.c. a fost lansată a doua fază a proiectului de modernizare a sistemelor informaţionale ale Serviciului Vamal pentru facilitarea procedurilor de export, inclusiv exporturilor online, care constă din 3 componente: servicii vamale fără hârtie; sistemul de gestiune a deciziilor vamale pentru regimurile suspensive; crearea unui cabinet al agentului economic exportator. Suportul financiar de circa 1 milion de euro este asigurat de către Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, la solicitarea Consiliului Economic pe lângă PM.

În cadrul lansării celei de a doua faze a proiectului, realizată în comun cu UNCTAD, a fost stabilit un calendar de implementare a componentelor sale și s-a planificat pentru a doua jumătate a lunii noiembrie organizarea unei întruniri de prezentare mediului de afaceri a realizărilor și rezultatelor primei etape, precum și obiectivele și beneficiile pentru mediul de afaceri a etapei a doua.

Republica Moldova are o oportunitate nevalorificată suficient în promovarea exporturilor sale, în mod special prin instrumente digitale. Consiliul Economic pe lângă PM a inițiat un șir întreg de acțiuni pentru digitalizarea economiei și promovarea e-exporturilor, acțiuni care se conțin în Foaia de parcurs pentru digitalizarea economiei și promovarea comerțului electronic.

De asemenea, în cadrul evenimentului a fost prezentat noul serviciu electronic lansat de Serviciul vamal, în parteneriat cu Poșta Moldovei de export digitalizat și automatizat prin intermediul trimiterilor poștale internaționale. Acest serviciu presupune mai multe beneficii, nemijlocit pentru agenții economici, cum ar fi:

  • digitalizarea declarației vamale poștale CN22 și CN23, precum și a întregului proces de depunere a declarației, fără a apela la serviciile brokerului vamal; 
  • digitalizarea întregului proces de interacțiune a agentului economic cu Serviciul Vamal și Poșta Moldovei;
  • excluderea contactului cu factorul uman în procesul de control; 
  • excluderea Declarației Vamale în Detaliu la export pentru marfa de până la 1000 euro; 
  • excluderea taxei pentru efectuarea procedurilor vamale;
  • posibilitatea prezentării acestei declarații vamale pentru restituirea TVA; 
  • obținerea confirmării în mod electronic a exportului din țară.

În contextul în care posibilitățile logistice terestre ale țării noastre pentru export sunt limitate, iar accesul la cumpărătorul de peste hotare a mărfurilor moldovenești este mai complicat, vânzările online prezintă o posibilitate enormă pentru creșterea exporturilor Republicii Moldova. Digitalizarea procedurilor vamale și stimulare e-exporturilor este un prim pas în acest sens, promovat de autorități și comunitatea de afaceri, prin intermediul Foii de parcurs, dezvoltată de Consiliul Economic pe lângă PM, cu suportul BERD. 

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Guvernul Suediei.

Căutare

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.