CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

A intrat în vigoare noul mecanism de colectare a remunerației compensatorii pentru copia privată

A intrat în vigoare noul mecanism de colectare a remunerației compensatorii pentru copia privată

Noua lege privind drepturile de autor și drepturile conexe a intrat în vigoare fiind publicată în Monitorul Oficial. Documentul stabilește, printre altele, trei momente definitorii în procesul, de colectate a remunerației compensatorii pentru copia privată.

Astfel, noua lege are ca anexă lista obiectelor pentru care se achită Remunerația Compensatorie, în baza pozițiilor tarifare din Nomenclatura combinată a mărfurilor. Anterior legea conținea o formulare vagă și incertă privind obiectele pentru care se achita Remunerația Compensatorie. Mai exact art. 26 din fosta lege enumera un șir de echipamente și suporturi, folosind la finalul listei sintagma ”etc.”, care ducea în eroare. Această sintagmă permitea interpretare extensivă, dar și contestabilă.

Noua lege mai stabilește de asemenea, mecanismul de informare a Organizațiilor de Gestiune Colectivă despre potențialii plătitori ai Remunerației Compensatorii. Astfel Serviciul Vamal comunică AGEPI despre importatorul de obiecte din lista anexată la lege, iar AGEPI la rândul său comunică ulterior Organizațiilor de Gestiune Colectivă despre acești importatori. Un astfel de mecanism de susținere și informare în vechea lege lipsea.

Cea de a treia prevedere definitorie din noua lege se referă la cuantumul Remunerației Consumatorii. Adică a fost indicată sumafixă a remunerației compensatorii, egală cu 0,3% pentru echipamentele şi suporturile materiale enumerate în anexă la lege.Anterior legea prevedea că această taxă putea depăși 3 la sută, deoarece în vechea lege era folosită sintagma ”cel puțin”.

Toate aceste modificări legislative s-au discutat pe parcursul a 5 ani pe platforma Consiliului Economic, cu participarea tuturor părților implicate în acest proces, care vine să stabilească un mecanism clar și reciproc echitabil și avantajos în etapele de colectare și achitare a remunerației compensatorii pentru copia privată.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.