CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

img
Language

Experți din diasporă vor fi implicați în activitatea Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru

22 august 2021 – Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM în comun cu Biroul Relații cu Diaspora vor elabora o listă cu experți din diasporă din diferite domenii care să poată fi implicați, la necesitate, în procesul de expertizare a mai multor reforme promovate de Consiliu.

La această înțelegere s-a ajuns în cadrul lucrărilor celui de al 9-lea Congres al Diasporei, desfășurate între 20-23 august 2021. Prezent la eveniment Șeful Secretariatului Consiliului Economic Ion Lupan a menționat conlucrarea Consiliului din anul trecut cu reprezentantul diasporei în Marea Britanie, expertul în piețe financiare Dumitru Vicol în procesul de elaborare a Studiul de impact al pandemiei COVID-19 asupra sectoarelor economice și Matricea de politici pentru redresarea economică.

”Pentru acest exercițiu ne-am gândit la un moment dat că ne-ar trebui să avem, pe lângă consultanții naționali pe care i-am angajat, un expert cu experiență internațională, dar care cunoaște foarte bine specificul economic și social al țării noastre. Spre marele nostru noroc am dat de un expert originar din Moldova, dar angajat în străinătate, cu ajutorul căruia am reușit să generăm un set amplu de propuneri, o parte din care au fost deja acceptate de Parlament. Celelalte subiecte își așteaptă rândul și în scurt timp vom relua examinarea acestora pentru a vedea care din ele rămân a fi actuale și pot fi în continuare implementate”, a declarat Ion Lupan.

În acest context s-a menționat deschiderea Secretariatului Consiliului Economic în crearea unui cadru de colaborare cu BRD. În special, se dorește elaborarea unei liste cu experți din diasporă la care Secretariatul ar putea apela pentru servicii de consultanță la necesitate.

În replică directorul Biroului Relații cu Diaspora Nadejda Zubco a mulțumit Secretariatului Consiliului Economic pentru inițiativă, subliniind interesul BRD pentru propunerea lansată. ” Biroul Relații cu Diaspora este interesat în valorificarea potențialului uman pe diferite domenii și dă curs invitației, fiind alături de Consiliul Economic. Iar imediat după lucrările Congresului vom stabili un dialog constructiv în acest sens”, a mai subliniat  Nadejda Zubco.

Potențialul pe care îl au concetățenii noștri stabiliți cu traiul în străinătate este enorm, iar noi cei rămași acasă trebuie să-i atragem în procesul de expertizare a politicilor de dezvoltare. Asta ne va ajuta să transpunem experiența bună internațională în documentele noastre, care să corespundă cu realitățile din Moldova, au mai adăugat participanții la cel de al 9-lea Congres al diasporei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Căutare

Mai citește

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.