CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Businessul evită comerțul on-line din cauza tarifelor mari pentru tranzacțiile on-line

24 noiembrie 2020 – Agenții economici mici din Moldova preferă să-și vândă produsele și serviciile pe bani gheață deoarece tarifele pentru tranzacțiile on-line cu cardurile sunt foarte mari. Astăzi băncile percep până la 5% pentru fiecare plată efectuată prin on-line. Adică la fiecare 10 000 de lei, pe care le tranzacționează agentul economic prin intermediul cardului, 500 de lei rămân în bancă.

O altă piedică în impulsionarea comerțului electronic este și condiția impusă de bănci prin care agentul economic trebuie să depună în cont minimum 10% din venitul întreprinderii. Nu este un moft al băncii, acestea sunt regulile impuse de sistemul inter-operațional.

Încă o inconveniență constă în faptul că banii pe care cumpărătorul îi achită on-line pentru produs, ajung cu o întârziere de câteva ore pe contul agentului economic, lucru care generează un sentiment de neîncredere față de acest fel de plăți.

Toate aceste condiții constituie o piedică în dezvoltarea comerțului electronic în Moldova, susțin experții economici. Pentru a schimba lucrurile, autoritățile vor să creeze, în cadrul Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay o platformă alternativă de procesare on-line a plăților.

Un prim concept al acestei idei a fost prezentat în cadrul Grupului de lucru Digitizarea economiei a Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru. La elaborarea acestuia lucrează experți din cadrul Fondului Monetar Internațional, ca urmare a asistenței tehnice oferite Agenției de Guvernare Electronică, implementat cu suportul USAID și a Guvernului Suediei în cadrul proiectului “Tekwill”. Conceptul derivă din Foaia de parcurs pentru impulsionarea procesului de digitizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic, lansată de Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Prezent la eveniment Ministrul Economiei și Infrastructurii Anatol Usatîi a menționat că prin această acțiune autoritățile vor să creeze premise, atât pentru dezvoltarea comerțului electronic în Moldova, o condiție imperativă a timpului, cât și pentru a diminua tarifele pentru tranzacțiile comerciale în on-line.

Subiectul e la prima fază de discuții, spun autorii proiectului. Acesta urmează să fie dezbătut cu toate părțile interesate – business, autorități, parteneri de dezvoltare, astfel în cât la finele anului viitor businessul și consumatorii să dispună de această posibilitate alternativă de plăți on-line pentru produse și servicii pe platforma Serviciului guvernamental de plăți electronice MPay, susține Iurie Țurcanu, directorul Agenției de Guvernare Electronică, instituție care administrează Mpay.

Comerțul electronic are un potențial mare în Moldova, sunt de părere experții, având în vedere că peste 97% din companiile care activează în țară sunt din categoria celor mici și mijlocii și care, în mare parte, evită comerțul electronic la momentul actual.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Guvernul Suediei.

 

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.