CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

img
Language

Semnătura electronică și identificarea la distanță discutate în cadrul Consiliului Economic

11 august 2020 – Comunitatea de afaceri și reprezentanții instituțiilor statului analizează  în cadrul platformei Consiliului Economic  constrângerile și elaborarea unui set de măsuri pentru asigurarea acceptării necondiționate de către autoritățile publice, persoanele juridice de drept public și privat, persoane fizice, a documentelor și semnăturilor electronice.

Astăzi, agenții economici și persoanele fizice, deși au dreptul, conform legii privind semnătura electronică și documentul electronic, să nu mai vină fizic la instituțiile statului pentru a ridica sau a prezenta documente solicitate pe suport de hârtie, acest lucru totuși are loc.

Acceptarea necondiționată a  documentelor și semnăturilor electronice este extrem de importantă în contextul provocărilor impuse de pandemie, susțin reprezentanții sectorului asociativ.

Un alt subiect abordat în ședință a fost implementarea procedurilor de identificare a persoanelor la distanță chiar și fără semnătura avansată calificată. Aceasta ar ajuta mult persoanele care nu dețin semnături, dar au nevoie de anumite servicii esențiale, precum solicitarea documentelor de la stat, deschiderea conturilor bancare, obținerea accesului la servicii de telefonie.

În aceiași ordine de idei, în cadrul platformei se analizează necesitatea lansării unor acțiuni de recunoaștere unilaterală a semnăturilor electronice din spațiul UE.

Potrivit experților, acest lucru ar permite valorificarea unui potențial enorm de atragere a investițiilor din spațiu UE în Moldova și ar reduce din constrângerile investitorilor străini ce deja operează în RM.

Subiectele respective au ajuns în vizorul Consiliului Economic care, în comun cu Ministerul Economiei și Infrastructurii au elaborat o Foaie de parcurs pentru impulsionarea procesului de digitizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic. În document au fost incluse 37 de probleme care împiedică un șir de procese de digitizare a relațiilor G2B, B2B și B2C. Experții, comunitatea de afaceri în comun cu instituțiile statului caută în cadrul platformei Consiliului Economic soluții care să înlăture rapid obstacolele descrise în Foaia de Parcurs.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

 

Căutare

Mai citește

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.