CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

  • Agențiile de turism
  • Hotelurile
  • Transportul aerian
  • Restaurantele

Restricționarea circulației interstatale impusă atât de autoritățile Republicii Moldova, cât și de alte state, a afectat grav turismul. Prima lovitură a fost de pe urma anulării rezervărilor efectuate anterior: în majoritatea absolută a cazurilor aceste rezervări reprezentau peste 60% din cifra de afaceri. Astfel, agențiile de turism au pierdut circa 52 milioane lei în comenzi, companiile aeriene – 40 milioane lei, hotelurile – 29,5 milioane lei, organizatorii de evenimente – 2,5 milioane lei. Potrivit reprezentanților din sector, aceștia se află „la capătul puterilor”. Doar industria hotelieră dă semne de viață, deși pe durata carantinei nivelul de ocupare a locurilor în hotel s-a redus până la 10%, iar după carantină a început să crească lent la 20-30%. O particularitate a turismului recipient este că acesta în mare parte este determinat de vizite de afaceri și delegații oficiale, astfel încât lucrul la distanță și conferințele online fac imposibilă revenirea la normalitate într-un viitor previzibil. În condiții nu atât de catastrofale se află vinăriile care, din contul turismului intern, reușesc să asigure o capacitate de locuri de 50%.

Este important de menționat că restricțiile de călătorie au afectat și turismul extern. Conform estimărilor, costul anual al vacanțele peste hotare ale moldovenilor, se cifra la aproximativ 150 milioane Euro. Turismul intern nu este o alternativă viabilă – chiar dacă conaționalii noștri „redescoperă Moldova”, cheltuielile de cazare sunt cel mai des evitate, dat fiind că distanțele mici permit turiștilor de ocazie să se întoarcă acasă. Pe de altă parte, nici oportunitățile de cazare nu sunt întotdeauna prezente: din cele 33 de pensiuni rurale doar 5 (cele care au credite de achitat) sunt oficial deschise. O excepție remarcabilă sunt vinăriile care, în virtutea degustărilor, au reușit să suplinească la 50% capacitatea de cazare.

Operatorii și agențiile de turism și-au sistat activitatea. Politica neoficială a companiilor din acest segment a fost „se salvează cine poate”. Printre cei „salvați” s-au regăsit directorii și contabilii, restul personalului fiind disponibilizat. La fel, operatorul aerian național, care au zboruri în Republica Moldova, nu și-a reluat zborurile (chiar dacă oficial e permis), motivul fiind numărul mic de pasageri.

Privind în viitor, perspectivele industriei turismului sunt destul de sumbre. Potrivit experților, noul model de turism va avea o serie de particularități. În prim plan va fi siguranța persoanelor pe durata sejurului, urmată de tendința de a călători în interiorul țării sau țările din vecinătate (near-shoring). De o importanță relativ mai mare se va bucura turismul sustenabil, activitățile eco-friendly în mijlocul naturii fiind preferate celor care presupun aglomerații umane. Industria hotelieră încearcă să se adapteze la noile realități implementând protocoale de securitate și reducând costurile de personal. Prioritatea numărul unu în raport cu Guvernul este aplicarea măsurilor de siguranță astfel încât Republica Moldova să nu figureze pe „lista roșie” a altor state, fiind emise avertismente pentru vizitarea Moldovei și/sau impuse cerințe față de persoanele care vizitează țara noastră. O mare rugăminte din partea sectorului este instituirea unei „linii verzi” cu referință la controalele sanitar-epidemiologice. Noile protocoale de igienă conțin norme interpretabile, iar agenții economici le implementează neomogen riscând amenzi din partea ANSA. De asemenea, ar fi binevenită utilizarea capacității libere din hoteluri: la costuri minime acestea ar putea oferi condiții de izolare pentru personalul medical și alte profesii aflate pe prima linie în lupta cu COVID-19. În plus, sectorul turismului intern ar avea nevoie de un impuls în mediul digital cu reducerea costurilor de procesare ale plăților.

Măsuri solicitate:

 

Ajutor de șomaj pentru personalul disponibilizat

Aplicarea măsurilor de siguranță pentru a scoate Republica Moldova din „lista roșie”

Instituirea unei „linii verzi” care să explice modul de funcționare a noilor protocoale de igienă

Utilizarea capacității hoteliere excesive pentru asigurarea condițiilor de izolare a personalului care se află pe prima linie în lupta cu COVID-19

Suport pentru digitalizarea turismului intern și reducerea costrurilor de procesare ale plăților

*Această informație este colectată în cadrul discuțiilor purtate de experții care realizează Studiul de Impact al pandemiei COVID-19 asupra sectoarelor economiei. Datele pot fi preluate de pe site-ul www.consecon.gov.md doar cu menționarea obligatorie a sursei „Consiliul Economic pe lângă prim-ministrul RM” și precizarea că ”Studiul de impact al pandemiei COVID-19 asupra sectoarelor economiei este realizat de Consiliul Economic în comun cu Ministerul Economiei și Infrastructurii, cu susținerea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Fondul Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.”

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.