CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

DCFTA – o oportunitate în depășirea efectelor COVID-19

21 iulie 2020 – Businessul prioritizează acțiunile din Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Moldova şi UE (DCFTA), pe care autoritățile statului trebuie să accelereze.

În primul rând, oamenii de afaceri solicită de la instituțiile statului accelerarea proceselor legate de punerea în aplicare a acelor prevederi din DCFTA care ar ajuta la reanimarea afacerilor afectate de COVID-19 în Moldova. Businessul, în această perioadă mai mult ca oricând, are nevoie de simplificarea procedurilor care i-ar asigura un acces la piețele de desfacere europene.

Subiectul este abordat inclusiv în cadrul Consiliului Economic pe lângă prim-ministrul RM,  la inițiativa Asociației Businessului European din Moldova.

În cadrul dezbaterilor, membrii platformei au menționat un șir de procese care trebuie readuse urgent în atenția autorităților.

Potrivit directorului executiv al asociației TIC Marina Bzovîi, Moldova trebuie să întreprindă măsuri imediate pentru recunoașterea unilaterală a semnăturilor electronice ale UE. Serviciile companiilor IT sunt solicitate în UE, însă contracte cu aceste companii nu pot fi semnate, mai ales acum când este restricționată circulația internațională. Astăzi toate contractele se încheie la distanță, electronic. Iar dacă Moldova nu recunoaște semnătura electronică a UE, companiile de IT de la noi pierd foarte multe contracte.

Și reprezentanții industriei de carne și produse din carne spun că rămânem în urmă cu punerea în aplicare a multor prevederi din DCFTA importante pentru sector. Asta  împiedică exportul de produse de origine animalieră din Moldova în UE. Businessul spune că dacă procesele de elaborare și punere în aplicare a normelor legale prevăzute în DCFTA erau făcute la timp, cu ar fi asigurarea infrastructurii calității, astăzi producătorii noștri ar fi putut deja exporta în UE cel puțin carnea de pui și ouă.

Asociația Businessului European din Moldova a demarat colectarea din partea comunității de afaceri din Moldova, inclusiv membri ai Consiliului Economic, a problemelor și sugestiilor cu care se confruntă companiile importatoare și exportatoare de produse și servicii la momentul actual.

Potrivit directorului executiv al Asociației Businessului European din Moldova Mariana Rufa, toate provocările enunțate de business vor fi compilate într-un document de poziție care va fi prezentat autorităților și Comisiei Uniunii Europene. Scopul final este depistarea modalității de accelerare a proceselor de punere în aplicare a acelor prevederi ale Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Moldova şi UE, care ar ajuta la reanimarea afacerilor afectate de COVID-19 din Moldova.

Toate sugestiile businessului pot fi lăsate într-un chestionar elaborat de EBA Moldova, care poate fi accesat aici:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf009vd4EWFGtP3htMJlunShgEtV4OEA-nsV_F7Ltk2ncOdaQ/viewform

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

 

 

 

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.