The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
7 martie 2019 – Guvernul a aprobat, Hotărârea privind Cerințele de calitate pentru lapte și produsele lactate. Este un document care vine să armonizeze legislația națională cu cea comunitară asigurând astfel baza normativă care permite producătorului autohton să fabrice lactate la standarde unice internaționale, lucru care îi asigură accesul la piețele internaționale.
Unele fabrici din Moldova deja produc lactatele conform acestor standarde internaționale unice, dar în lipsa unei baze normative racordate la standardele comunitare, nu poate fi demarat procesul de evaluare și monitorizare a siguranței și calității produsului. Reprezentanții patronatelor din domeniu, spun că până la aprobarea acestei Hotărâri, fabricile lucrau în baza Regulamentului tehnic, Hotărârea de Guvern nr. 611 din 5 iulie 2010 cu privire la aprobarea Reglementarii tehnice „Lapte si produse lactate”. Documentul stipula un număr limitat de produse lactate care puteau fi fabricate, lucru care împiedica dezvoltarea industrială a sectorului, în contextul în care această industrie, la fel ca celelalte, este într-o permanentă evoluție și necesită o bază normativă flexibilă asigurând o dezvoltare competitivă a agenților economici din domeniu.
Documentul aprobat de Guvern, printre altele, va impune producătorii noștri de lactate să concureze mai dur. Cei care vor să ajungă pe piețele internaționale, își diversifică și sortimentul de produse. Ori asta înseamnă, în primul rând și un beneficiu pentru consumator care va avea pe tejghea un spectru mai larg de lactate de calitate înaltă. Printre altele, la aprobarea acestei Hotărâri, s-a solicitat suportul Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală care a consultat includerea, pentru prima dată, în document a denumirilor internaționale de produse, cum ar fi mozzarela, pe care ai noștri le pot fabrica fără frica de intra în conflict de interes cu producători internaționali. Astfel acest produs poate fi fabricat aici, iar consumatorul să-l poată procura proaspăt din cel mai apropiat supermarket.
Aprobarea Hotărârii de Guvern privind Cerințele de calitate pentru lapte și produsele lactate, mai înseamnă și asigurarea unei longevități a acestei industrii în Moldova. Fără o concurență în domeniu, fără impunerea unor standarde moderne, producătorul autohton riscă să fie eliminat de pe piață de producătorii străini, cu care deja nu ține pasul.
Însă aprobarea Hotărârii privind Cerințele de calitate pentru lapte și produsele lactate, deși important dar, înseamnă doar încă un pas al Moldovei spre piețele de desfacere pentru producătorii noștri de lactate. Acum statul mai trebuie să asigure activitatea laboratorului național – Centrul Republican de Diagnostic Veterinar din subordinea ANSA – care să poată confirma, dacă produsele lactate din Moldova se înscriu în standardele internaționale. Iar în baza acestor analize instituțiile internaționale abilitate cum este Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară a Comisiei Europene (DG Sante), să poată decide dacă produsele noastre pot accede pe piețele străine.
Experții din domeniu spun că, Moldovei deja i-a luat 5 ani acest proces de racordare a legislației etc, care să permită accesul produselor noastre lactate pe piețele internaționale.
României de exemplu i-a luat și mai mult – 10 ani, ca și Letonei, Lituaniei și Estoniei.
În 2018 acest subiect a ajuns în vizorul Consiliului Economic, care a asigurat o comunicare între comunitatea de afaceri și autoritățile statului, pentru a asigura o înțelegere mai bună a importanței documentului din partea tuturor actorilor din domeniu, lucru care a permis promovarea mai intensă a proiectului.
Documentul, elaborat și promovat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului face parte din șirul actelor normative și legislative (Acordul privind aplicarea măsurilor sanitare și fitosanitare) pe care țara noastră trebuie să le armonizeze cu legislația comunitară inclusiv în calitatea sa de membru al Comisiei Codex Alimentarius. Acesta este este un organism internaţional, interguvernamental, creat sub egida Organizaţiei Mondiale pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO) şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în 1962.
Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Suedia.