CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM
13 mai 2021 – În timpul pandemiei COVID-19 în legislația Moldovei au fost făcute modificări care permit angajatorilor moldoveni să semneze contracte la distanță cu salariații săi, inclusiv din alte state. Aceste prevederi sunt utilizate de industria IT. Deseori acești salariați nu sunt documentați în Republica Moldova deoarece nu au intrat pe teritoriul țării. Altfel spus: documentarea unui strain care urmează să desfășoare o activitate de muncă poate fi realizată doar dacă acesta urmează să se afle pe teritoriul Republicii Moldova. Dacă străinul nu va fi documentat, acesta nu va obține IDNP (cod fiscal personal).
Respectiv, la finalul lunii, când angajatorul trebuie să transfere salariul angajatului său peste hotare, acestuia îi este dificil să-i rețină impozitele aferente salariului, adică impozitul pe venit, contribuțiile de asigurări sociale și contribuțiile de asigurări medicale.
Asta pentru că străinul angajat nu deține acel cod fiscal personal (IDNP), iar contribuțiile de asigurări sociale și contribuțiile de asigurări medicale pot fi plătite de o persoana ce deține IDNP, pe când impozitul pe venit e posibil să fie reținut de angajator în baza seriei și numărului paşaportului salariatului respectiv.
Astfel angajatorul nu poate să-și îndeplinească complet obligația de a reține impozitele și contribuțiile salariale, iar salariatul străin nu poate achita și beneficia de asigurarea socială și medicală. Pe de altă parte, statul Republica Moldova nu obține în budget potențiale venituri de la contracte de muncă la distanță încheiate cu străinii aflați în afara țării.
Subiectul a ajuns în vizorul Consiliului Economic la solicitarea sectorului asociativ de business. O primă ședință în acest sens a avut loc, în cadrul căreia s-a stabilit că subiectul necesită o analiză amănunțită.
Experții trebuie să găsească o soluție care să permită atât achitarea la stat a impozitelor, cât și facilitarea accesului specialiștilor calificați, pe piața muncii din Moldova, de care ducem lipsă acută, inclusiv în domeniul IT.
Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.
Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.