The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
6 august 2020 – Potrivit comunității de afaceri din Moldova, autoritățile trebuie să accelereze în punerea în aplicare a 9 capitole din Planul de acțiuni al Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Moldova şi UE (DCFTA). Așa arată rezultatele preliminare ale analizei ”rolul DCFTA în abordarea dificultăților create de COVID-19”, ce a fost efectuată de Asociația Businessului European. Rezultatele acestei analize au fost dezbătute în cadrul platformei Consiliului Economic pe lângă prim-ministrul RM.
Scopul analizei este de a explora rolul DCFTA ca instrument pentru sectorul privat din Georgia, Ucraina și Moldova – unde se efectuează această analiză – în depășirea perturbărilor cauzate de COVID-19.
Astfel, potrivit documentului, autoritățile de la Chișinău trebuie să atragă o mai mare atenție îmbunătățirii infrastructurii de laboratoare pentru produse industriale care ar elibera, producătorilor noștri certificate internaționale de calitate, astfel asigurându-li-se un acces mai ușor pe piața UE.
Ajustarea legislației privind siguranța alimentelor pe întreg lanțul de producere – încă un punct din Acordul de liber schimb ce trebuie accelerat acum. Asta ar permite RM să exporte produse de origine animală în UE.
Moldova mai trebuie să pună în aplicare și mecanismul de evaluare a riscurilor la import, care să permită efectuarea controlului doar în baza riscului a mărfurilor alimentare de origine non-animală. Aceasta ar crește volumul comerțului și ar oferi beneficii adiționale economiei și agenților economici, se mai arată în analiză.
Businessul mai solicită revederea unor proceduri și costuri vamale în conformitate cu prevederile Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Moldova şi UE. De asemenea oamenii de afaceri solicită anularea așa-numitei taxe de lux pentru operatorii de telefoniei mobilă care constituie 2,5%. Aceasta reprezintă o piedică în dezvoltarea acestui domeniu.
Asigurarea transparenței în procesul de achiziții publice în domeniul sănătății și punerea în aplicare integrală a regulilor și principiilor concurenței loiale ar sprijini efortul sectorului privat din Moldova de a se recupera din consecințele cauzate de Covid-19, se mai arată în analiza efectuată de EBA.
Promovarea implementării proiectelor din domeniul Energiei Regenerabile și a Principiului de Responsabilitate Extinsă a Producătorilor – se mai numără printre prevederile ce necesită o atenție prioritară în această perioadă din partea autorităților statului, susține businessul.
La chestionarul despre rolul DCFTA în abordarea dificultăților create de COVID-19 au participat membrii Consiliului Economic. Iar rezultatele acestei cercetări urmează să fie analizate și preluate de experții Consiliului Economic, care elaborează Studiul de impact al pandemiei COVID-19 asupra sectoarelor economiei la care se lucrează în comun cu Ministerul Economiei și Infrastructurii, cu suportul BERD și al Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare. Studiul va conține o Matrice cu date despre gradul în care este afectat sectorul, și măsuri ce trebuie întreprinse imediat de stat pentru a-l ajuta. Ulterior, toate aceste recomandări vor fi propuse autorităților statului pentru implementare.
Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.