CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

A fost făcut public studiul ”Suport pentru punerea în aplicare a infrastructurii de comerț electronic în RM”

A fost făcut public studiul ”Suport pentru punerea în aplicare a infrastructurii de comerț electronic în RM”

Consiliul Economic a făcut public studiul și recomandările privind dezvoltarea infrastructurii de comerț electronic în Republica Moldova, elaborat cu suportul Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare. Potrivit studiului, companiile FinTech nu sunt încă suficient de prezente pe piața Republicii Moldova. Astfel, avem o piață necompetitivă, iar companiile internaționale de tehnologie financiară nu se grăbesc să vină în Moldova cu serviciile sale financiare.

Companiile FinTech, foarte dezvoltate în lume, furnizează servicii financiare prin utilizarea de software și alte tehnologii avansate, oferind o alternativă suficient de competitivă sectorului bancar tradițional pentru a vinde servicii și soluții clienților. Fie că este vorba de un transfer de bani, acordarea creditelor, tehnologii de plăți sau monede virtuale, companiile FinTech folosesc tehnologii ce furnizează soluții cu costuri reduse fiind foarte atractive pentru companii și cetățeni.

Potrivit experților, companiile FinTech nici nu sunt interesate să activeze la noi pentru că legislația care reglementează acest segment de activitate este încă imperfectă. Costurile de intrare pe piață și de licențiere sunt foarte înalte, facilitatorii de inovare sunt absenți și avem o rată relativ scăzută de utilizare a instrumentelor și a tehnologiilor financiare, ce nu contribuie la reducerea tarifelor pentru servicii, proliferarea celor de plată inovatoare.

Pentru a redresa situația, experții au identificat constrângerile și au venit cu o serie de recomandări practice, care vor fi preluate de Consiliul Economic și promovate pentru a fi aprobate de autorități. Printre acestea, se numără acțiuni de îmbunătățire a infrastructurii instituționale și de reglementare, inclusiv prin crearea unei unități pentru monitorizarea și dezvoltarea sectorului FinTech. De asemenea, este necesară asigurarea coordonării trans-sectoriale între autoritățile vizate, dar și crearea unui Hub inovațional Fintech, pentru asigurarea informării corecte a antreprenorilor și încurajarea noilor modele de afaceri.

Totodată, Guvernul este îndemnat să-și formuleze o strategie FinTech pentru dezvoltarea sectorului, iar companiile interesate sunt încurajate să se asocieze pentru un dialog cu autoritățile și să-și consolideze eforturile pentru a spori competiția, crește confortul consumatorului și deschide noi oportunități de afaceri pentru comercianții online. Experții au mai recomandat crearea platformelor digitale locale – marketplace, care ar oferi serviciile de acces la piețele de eComerț, precum și la gama necesară de servicii financiare asociate noi și accesibile.

Prezentarea rezultatelor preliminare a studiului a avut loc în cadrul Consiliului consultativ pentru digitalizarea economiei – iConsiliu, prezidat de Viceprim-ministrul pentru digitizare, Iurie Țurcanu și urmează a fi incluse în Foaia de parcurs pentru digitalizarea economiei și promovarea comerțului electronic.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.