Economii de peste 850 de milioane de lei anual pentru business vor fi generate de 5 pachete de dereglementare a activității de întreprinzător
Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării promovează două pachete de dereglementare, care vin să reducă semnificativ din cerințele nejustificate și ineficiente impuse de stat antreprenorilor. Este vorba de pachetele 3 și 4.
Pachetul trei vine cu modificări la legislația orizontală în domeniul controlului de stat. Printre altele, documentul extinde domeniile de aplicare a legii, corectează atribuțiile organelor de control după domeniile de control de stat, propune introducerea contravențiilor față de inspectori pentru aplicarea măsurilor și sancțiunilor care nu sunt prevăzute expres de lege. Modificările, după adoptare, vor reduce din riscuri de sancționare pentru business și din povara de conformare în procesul de control de stat, generând anual 71 de milioane de lei economii pentru antreprenori.
Cel de al patrulea pachet, probat de Guvern pe 10 ianuarie 2024 și remis pentru adoptare Parlamentului, prevede printre altele modificarea a 12 legi care elimină un șir de constrângeri și reduce din povara de reglementare a activității de întreprinzător. Pachetul prevede recunoașterea burselor de mărfuri din țările UE și modernizarea legislației bursiere. Totodată modificările prevăd optimizarea procedurilor de conectare la utilități publice, eliminarea condicii de reclamații și alte beneficii pentru comunitatea de afaceri. Dacă va fi adoptat, pachetul legislativ ar genera economii pentru agenții economici în valoare de 183 de milioane de lei pe an.
Pachete de dereglementare 1, 2 și 5, aprobate anul trecut, urmează să aducă cca. 600 de milioane lei economii anuale pentru afaceri. Potrivit prevederilor din primul pachet de dereglementareangajatorul nu mai este obligat să aprobe un regulament intern și să întocmească precontracte. Iar companii în domeniul TIC vor putea angaja specialiști în baza unui contract pe durată determinată. Au fost excluse ducerea evidenței și raportarea către centrele militare privind potențialii recruți. A mai fost eliminat așa numitul „pașaport albastru” – fișa medicală permanentă unde se înregistrează rezultatele multiplelor examene medicale și alte informații, care reprezintă o povară birocratică ca punea în dificultate 30 mii de angajați din sectorul HORECA.
Pachetele 2 și 5 prevăd printre altele eliminarea ținerii registrului mașinii de casă și control; majorarea sumei considerate restanță fiscală, de la 100 la 500 de lei; introducerea dreptului de deducere TVA pentru achizițiile în baza bonurilor fiscale în sumă de până la 2000 lei la achitarea cu cardul de plată de afaceri. Sunt excluse examenele medicale de adaptare, examenele medicale pentru angajații care utilizează calculatoarele, înscrisurilor medicului din foaia de parcurs, admiterea pentru subvenționare a structurilor de primire turistică rurală adiționale, cum ar fi case rurale, pensiuni turistice, unități de meșteșugărit etc.
Aceste modificări legislative au fost elaborate de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, în colaborare cu Secretariatul Consiliului Economic, cu susținerea PNUD Moldova și Proiectul USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA). Secretariatul Consiliului Economic a începutul elaborarea pachetelor de dereglementare 6 și 7. Au fost colectate propuneri de la toate părțile interesate, în special comunitatea de afaceri, care sunt analizate și în baza cărora vor fi elaborate modificările normative.
Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.
Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.
Economic council - MD © 2022 | STISC - Soluţii avansate şi siguranţă în telecomunicaţii