CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Creșe pentru copiii angajaților pot fi deschise în incinta întreprinderilor

22 aprilie 2022 –  Din 25 aprilie intră în vigoare noile prevederi ale Codului muncii și Codului Educației, prin care angajatorii pot înființa în incinta întreprinderilor creșe pentru copiii angajaților. Modificările au fost votate de Parlament în martie curent, permițând angajatorului să ofere salariaților săi servicii de îngrijire a copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 – 3 ani, conform cadrului normativ aprobat de Guvern. Totodată deputații au stabilit că toate cheltuielile pentru acest tip de servicii la va suporta angajatorul.

După intrarea în vigoare a noilor prevederi Guvernul, în termen de două luni, trebuie să aducă actele sale normative de rigoare în concordanță cu noile modificări și să adopte acte normative care să permită punerea în aplicare a Legii. Cu sprijinul UN Women, se lucrează la un șir de propuneri în acest sens, cum ar fi legea privind tichetele de creșă și regulamentul de organizare și funcționare a serviciilor de îngrijire a copiilor cu vârsta de 0 – 3 ani oferite de angajatori.

Necesitatea creării Centrelor de educaţie timpurie pentru copiii angajaţilor este promovată de UN Women Moldova care a pus în discuție acest subiect și pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru. În cadrul dezbaterilor cu comunitatea de afaceri și a reprezentanților instituțiilor statului se menționa că deschiderea centrelor pentru copii în incinta companiilor ar încuraja femeile să se întoarcă la locul de muncă până la expirarea concediului de maternitate.

Datele statistice arată că în 2020 rata ocupării femeilor cu vârsta cuprinsă între 25-49 ani cu cel puțin un copil de vârstă preșcolară este de 35,5%, considerabil mai mică decât cea a bărbaților care constituie 64%. Aceleași date arată că în medie cca 16% din numărul total al copiilor de 1-2 ani sunt încadrați în instituțiile de educație timpurie, ceea ce denotă că astfel de servicii în Moldova sunt încă foarte puține.

Subiectul este parte a Foii de Parcurs privind Abilitarea Economică a Femeilor, elaborată de Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-Ministrul RM, cu susținerea UN Women și cu sprijinul financiar al Suediei. 

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.