CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Cât de eficient este dialogul businessului cu autoritățile statului în promovarea reformelor?

20 noiembrie 2020 – Viziunea sectorului asociativ pe marginea eficienței dialogului G2B a fost împărtășită de reprezentanții a 5 asociații de business din Moldova, la panelul ”Businessul un partener în promovarea reformelor statului” în cadrul evenimentului Moldova Business Week 2020.

Potrivit Milei Malarău, directorul executiv al Camerei Americane de Comerț din Moldova, în ultimii ani procesele de luare a deciziilor de către autorități au devenit mult mai transparente. Și asta pentru că, legislația obligă toate instituțiile publice să asigure consultarea modificărilor legislative care se referă la activitatea de antreprenoriat. Astfel, au trecut timpurile când businessul se trezea peste noapte cu prevederi noi la care trebuia să se adapteze, acum sectorul asociativ având  posibilitate să preîntâmpine aprobarea unor prevederi ce pot dăuna dezvoltării  mediului de afaceri.

Pentru atragerea investițiilor în Moldova Guvernul trebuie să asigure o accelerare a implementării Acordului de Asociere RM cu UE, susține la rândul său Mariana Rufa, directorul executiv al Asociației Businessului European. Sectorul asociativ este gata să vină cu cele mai bune practici internaționale în elaborarea cadrului normativ necesar, mai menționează Mariana Rufa. De exemplu, acum EBA în comun cu ministerele de resort discută subiectul managementul deșeurilor și implementarea principiul de responsabilitate extinsă a producătorului – domenii ce pot atrage investiții.

Sectorul asociativ de business întotdeauna a fost promotorul elementelor inovative în dezvoltarea economică, și cel din Moldova nu este o excepție, a menționat la rândul său  Ana Groza, directorul executiv al Asociației Investitorilor Străini din Moldova. E-Sănătatea și E-Educația se numără printre acele concepte moderne în implementarea cărora businessul poate fi un partener de încredere al statului, a mai subliniat Ana Groza chemând autoritățile să accelereze discuțiile pe aceste subiecte, foarte importante, mai ales în această perioadă, cu exponenții mediului de afaceri.

În cadrul aceluiași eveniment Anastasia Sprîncean, reprezentanta Asociației Investitorilor Români în Moldova, a menționat necesitatea continuării discuțiilor cu autoritățile de la Chișinău pe subiectul impulsionării comerțului transfrontalier, inclusiv prin fluidizarea traficului prin punctele de trecere a frontierei pentru agenții economici de pe ambele maluri ale Prutului. Acest lucru va asigura un flux mai mare de investiții în RM, atât din România, cât și din alte state.

Moldova este un loc pentru istorii de succes în afaceri, a declarat la finalul dezbaterilor Liliana Busuioc, directorul executiv al Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova. O dovadă sunt companii din industria designului vestimentar și de producție video, recunoscute la nivel internațional. Iar vinificatorii mici iau, an de an, premii la cele mai prestigioase concursuri internaționale.  ÎMM, care asigură 60% din totalul locurilor de muncă din Moldova contează pe un dialog consistent și continuu cu autoritățile, iar asociația este mijlocul prin care această voce va fi auzită, a mai adăugat Busuioc.

Panelul ”Businessul un partener în promovarea reformelor statului” de la Moldova Business Week a fost moderat de Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru. Forumul economic Moldova Business Week este la cea de a VII ediție și reunește anual mii de antreprenori, experți economici, autorități naționale, parteneri de dezvoltare și potențiali investitori.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Guvernul Suediei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.