CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Businessul: ”Dacă unele probleme erau soluționate la timp, astăzi ne era mai ușor să trecem prin  criză”

24 iulie 2020 – Experții de la Consiliul Economic continuă colectarea datelor pentru Matricea COVID-19. Discuții au avut loc cu reprezentanții din sectorul HoReCa, construcții și imobiliare, comerț și transportatori.

 

Aneta Zasavițchi, directorul executiv al Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din RM ”MĂR” a menționat în cadrul discuțiilor că, cei din domeniul HoReCa au nevoie de predictibilitate în procesul de aplicare a regulilor de activitate pe perioada crizei pandemice. Potrivit lui Zasavițchi, trebuie să se elaboreze un plan în care să se indice cum se aplică regulile în dependență de incidența cazurilor de infectare cu COVID-19.  ”Când ai aceste schițe de plan, tu ca agent economic ai o predictibilitate în cum să acționezi, urmărind statistica zilnică”, a subliniat Zasavițchi.

Preşedintele Asociaţiei Patronale a Subiecților Comerțului Interior „ProBiz”, Victor Durleşteanu, de asemenea, a vorbit despre predictibilitate în acțiunile autorităților. ”Ceea ce dorește businessul azi, și asta se referă nu doar la retail, este transparența în procesul de elaborare a cadrului legislativ, punând accentul pe administrațiile locale, acolo unde, într-adevăr, ne dorim să fie o claritate și o predictibilitate în procesul decizional„ a menționat Durleșteanu.

Andrei Cavcaliuc de la Federația patronală a Constructorilor, drumarilor și a producătorilor materialelor de construcție ”CONDRUMAT” a menționat în cadrul discuțiilor că agenții economici din domeniu au nevoie de claritate pe marginea a două subiecte. ” Legea achizițiilor – este o problemă. Partenerii noștri nu mai participă la licitații, deoarece prețurile anunțate sunt foarte mici. Anormal de mici. Oamenii cheltuie timp și bani pentru pregătirea pachetului de documente pentru licitații, ca la urmă rezultatul să fie zero. A doua problemă este garantarea de stat a plăților. De ce astăzi constructorii nu participă la obiecte de stat? Pentru că nu primesc banii pentru lucrul efectuat. Achitările pot dura și până la un an. Dacă aceste probleme erau soluționate la timp, astăzi ne era mai ușor să trecem prin  criză”, a subliniat Cavcaliuc.

Reprezentanții din industria de transporturi au vorbit despre necesitatea  restituirii contravalorii accizelor la motorină pentru transportatori. Pentru cei internaționali, asta ar însemna surse de venit, care acum s-au redus considerabil din cauza reducerii volumului de mărfuri transportate și interdicțiilor de circulație a pasagerilor. Iar pentru transportatorii locali, restituirea contravalorii accizelor ar însemna și o măsură importantă în combaterea transportului ilicit.

Toate informațiile furnizate de business sunt înserate în Matricea COVID-19, elaborată în cadrul Studiului de impact al pandemiei COVID-19 asupra sectoarelor economiei. Studiu  este realizat de Consiliului Economic în comun cu Ministerul Economiei și Infrastructurii, cu susținerea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Fondul Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.  Matricea va conține, atât date despre gradul în care este afectat sectorul și capacitatea lui de rezistență, cât și măsuri ce trebuie întreprinse imediat de stat pentru a ajuta sectorul. Discuțiile cu businessul vor continua.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.