CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

img
Language

A fost prezentată Foaia de parcurs pentru impulsionarea procesului de digitizare a economiei

27 iulie 2020 – Proiectul Foii de parcurs pentru impulsionarea procesului de digitizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic, elaborat de Ministerul Economiei și Infrastructurii a fost prezentat, astăzi, în cadrul unei ședințe online a reprezentanților MEI, experților Consiliului Economic pe lângă Prim-Ministru și Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC și asociațiile de business, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Potrivit ministrului Sergiu Railean, pandemia COVID-19 a scos la iveală mai multe provocări în procesul de interacțiune dintre Guvern-Business și Business-Consumatori.

„Am considerat oportun să elaborăm o foaie de parcurs cu măsuri imediate și nu o strategie pe termen lung, elaborarea și aprobarea căreia ar necesita un timp mai îndelungat. Astfel, am pregătit un set de acțiuni, care țintesc principalele constrângeri sistemice, care, la moment, nu sunt abordate suficient. Nu ne-am propus să facem o inventariere a tuturor măsurilor care sunt în derulare, dar preponderent a celor care necesită o impulsionare imediată”, a menționat ministrul.

Astfel, Foaia de parcurs prevede 37 de acțiuni, care, după necesitate va fi actualizată și completată cu noi acțiuni. Documentul va fi aprobat și lansat în cadrul platformei Consiliului Economic, unde se regăsesc toți actorii interesați: businessul, autoritățile publice, donatorii și toți cei care pot contribui la punerea în aplicare a Foii de parcurs.

De asemenea, Sergiu Railean a venit cu inițiativa creării unui Grup de lucru care va monitoriza implementarea acțiunilor din cadrul Foii de parcurs: „Propun pe platforma Consiliului Economic să formăm un Grup de lucru nou – „Digitizarea economiei”, care să fie condus de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. Consider că, ATIC este unul dintre cei mai activi promotori ai procesului de digitizarea a economiei din sectorul asociativ fiind totodată și membru al Consiliului Economic”.

Membrii Consiliului au apreciat și susținut inițiativa ministerului, dând asigurări că vor acorda tot suportul necesar în implementarea agendei de digitalizare.

Foaia de Parcurs a Ministerului Economiei și Infrastructurii pentru impulsionarea procesului de digitizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic poate fi accesată AICI.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.