The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
2 aprilie 2020 – Executivul a aprobat o hotărâre pentru angajarea răspunderii asupra proiectului de lege privind instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative.
Proiectul prevede măsuri în vederea susținerii activității de întreprinzător pentru atenuarea efectelor negative asupra economiei, generate de situația epidemiologică (COVID-19) şi instituie mecanismul de subvenționare.
Conform deciziei, subiecții subvenției sunt întreprinderile și organizațiile necomerciale, rezidenți ai Republicii Moldova, care au instituit șomaj tehnic și/sau staționare. „Pentru subiecții subvenției care și-au sistat total sau parțial activitatea, conform deciziilor Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică și/sau Dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, se acordă o subvenție în mărimea sumei achitate a impozitului pe venit, a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajator, a contribuțiilor individuale de asigurări sociale de stat obligatorii și a primelor de asigurări obligatorii de asistență medicală sub formă de contribuție procentuală datorate de angajator și salariat aferent indemnizației/salariului acordat salariaților aflați în șomaj tehnic și/sau staționare”, se indică în document.
De asemenea, pentru subiecții subvenției care și-au sistat total sau parțial activitatea, alții decât cei specificați mai sus, se acordă o subvenție în mărime de 60% din suma achitată a impozitului pe venit, a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii datorate de angajator, a contribuțiilor individuale de asigurări sociale de stat obligatorii și a primelor de asigurări obligatorii de asistență medicală sub formă de contribuție procentuală datorate de angajator și salariat aferent indemnizației/salariului acordat salariaților aflați în șomaj tehnic și/sau staționare.
Aceste propuneri au fost înaintate de câteva asociații de business inclusiv pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM. Secretariatul Consiliului este într-un proces de colectare continuă a solicitărilor businessului de susținere din partea statului. Toate sunt sintetizate și redirecționate instituțiilor de resort pentru examinare.
Parlamentul a declarat pe 17 martie stare de urgenţă în R. Moldova, până la data de 15 mai. În această perioadă, sunt obligatorii şi executorii dispoziţiile Comisiei Naţionale pentru Situaţii Excepţionale, care a decis mai multe măsuri restrictive ce afectează inclusiv mediul de afaceri şi mai mulţi salariaţi.
Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Suedia.