CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Reducerea deșeurilor alimentare: noi reguli după care ar putea să activeze agenții economici

https://www.facebook.com/ConsiliulEconomic/videos/454356922093004/

3 octombrie 2019 – Discuții pe marginea modalităților de  diminuare risipei alimentare au avut loc la Consiliul Economic la inițiativa Ministerului Economiei și Infrastructurii. Instituția este în proces de  elaborare a unui proiect de lege privind diminuarea risipei alimentare.

Reprezentanta Asociației Producătorilor de Bere, membră a Asociației Investitorilor Străini Ludmila Andronic, prezentă la ședința Consiliului Economic a menționat că oamenii de afaceri sunt în așteptarea legii cu privire la diminuarea risipei alimentare, deoarece în lipsa cadrului normativ, la gunoiște ajung tone de alimente. Și asta pentru că, chiar dacă magazinele, cantinele, bucătăriile restaurantelor sunt gata să doneze aceste produse, nu o pot face.

Expertul Corporației Financiare Internaționale Eduard Gurin, a menționat în cadrul dezbaterilor, că noile măsuri pe care le propune statul, ar putea asigura un mecanism ce ar permite deducerea cheltuielilor pentru agenții economici care nu vor admite risipa alimentară.

Scopul principal al viitoarelor prevederi legale, potrivit managerului de proiect din cadrul Corporației Financiare Internaționale Galina Cicanci, este abordarea complexă a problemei de gestionare eficientă a deșeurilor și de reducere a acestora. Iar nevalorificarea produselor alimentare și trecerea acestora în categoria de deșeuri trebuie să lovească dur în buzunarul producătorilor și distribuitorilor.

Iar pentru asta e nevoie de stipulării clare a regulilor de joc în acest domeniu, a menționat la rândul său Vasile Vulpe, șeful Direcției politici economice și mediul de afaceri din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii. Potrivit lui Vulpe,  risipa alimentară trebuie să fie reglementată nu doar în magazinele de retail dar pe întreg lanțul – de la producere până la consum.

În republica Moldova nu există  o statistică cu privire la câte deșeuri alimentare ajung la tomberon. Acest lucru l-a confirmat reprezentantul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și a Mediului prezent la ședință.

Experții naționali și internaționali vor continua să dezbată soluții optime care să facă aplicarea legii cât mai facilă pentru comunitatea de afaceri scopul final fiind reducerea deșeurilor alimentare în Moldova.

Proiectul de lege cu privire la risipa alimentară este promovat de Ministerul Economiei și Infrastructurii în comun cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului elaborat cu suportul experților Corporației Internaționale Financiare. Documentul trebuie să stabilească, pentru prima dată în Moldova, cadrul juridic privind prevenirea deșeurilor alimentare.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Suedia.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.