CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

img
Language

A fost simplificată procedura de export pentru unele categorii de mărfuri poștale

Pe 30 septembrie 2019 a fost publicat în Monitorul Oficial modificarea Ordinului Serviciului Vamal care simplifică procedurile de export pentru mărfurile poștale, cu valoarea facturată pe livrare care nu depășește 1.000 de euro, prin depunerea unei declarații vamale unice pentru toate tranzacțiile efectuate într-o lună.

Problema a fost plasată pe platforma Consiliului Economic în mai 2018. Reprezentanții întreprinderilor mici au declarat că suportă costuri excesive atunci când fac exporturi, în special cele care livrează prin poștă loturi mici de mărfuri. Aceștia au fost puși în aceleași condiții cu  vânzătorii mari care apelează la brokerii pentru comunicarea lor cu vama.

Întreprinzătorii mici au menționat că nu își pot permite aceste cheltuieli suplimentare care cresc costurile produselor și, prin urmare, nu mai sunt competitive pe piață. Experții Secretariatului Consiliului Economic au monitorizat subiectul timp de un an și jumătate, organizând întâlniri cu toate părțile interesate și asigurând comunicarea și înțelegerea subiectului de către toți factorii de decizie.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Suedia.

Căutare

Mai citește

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.