CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Guvernul a redus substanțial sancțiunile în domeniul raportării statistice

Agenții economici care nu prezintă la timp rapoartele statistice sau dacă le prezintă cu date inexacte sunt pasibili de amenzi. Până la modificările Codului Contravențional businessul (persoanele juridice) putea fi amendat de la 10250 de lei până la 17500 de lei.

După revizuirea documentului sumele au scăzut considerabil. Acum neprezentarea la timp a datelor statistice sau prezentarea de date statistice eronate se sancționează, în cazul persoanelor juridice, cu amendă de la 2250 la 2750 de lei.

La moment statul lucrează la reducerea poverii de raportare pentru business. În acest sens au avut loc un șir de optimizări. Anterior  businessul era obligat să prezinte cinci rapoarte diferite, care se referă la plăţile salariale, impozitele aferente şi unele aspecte privind relaţiile de muncă. Raportul unificat IPC18 include cele 5 rapoarte. Adițional, a fost creată platforma unică de raportare – raportare.gov.md, unde pe lângă rapoartele fiscale au fost incluse și rapoartele statistice, astfel ca agentul economic să aibă contacte doar cu o singură instituție în domeniul raportării – Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe. În perioada imediat următoare, se va lucra asupra reducerii poverii de raportare, prin revizuirea numeroaselor rapoarte în vederea excluderii unora și comasării altora. Un grup de lucru în acest sens este coordonat de Ministerul Finanțelor.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Suedia.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.