CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

ODD-uri importanță și esență

Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, adoptată de toate statele membre ale Națiunilor Unite în 2015, oferă un cadru comun pentru pace și prosperitate pentru oameni și planetă, acum și în viitor. În centrul său se află cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), care reprezintă un apel urgent la acțiune din partea tuturor țărilor – dezvoltate și în curs de dezvoltare – într-un parteneriat global. Ei recunosc că eliminarea sărăciei și a altor privațiuni trebuie să meargă mână în mână cu strategii care îmbunătățesc sănătatea și educația, reduc inegalitatea și stimulează creșterea economică – toate în același timp abordând schimbările climatice și lucrând pentru a ne conserva oceanele și pădurile.

Obiectivele de dezvoltare durabilă

Infrastructura ODD furnizată de autoritățile publice

În septembrie 2015, Republica Moldova, împreună cu alte 192 de state membre ale Națiunilor Unite, s-au angajat să implementeze Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă prin adoptarea Declarației Summit-ului pentru Dezvoltare Durabilă desfășurată la New York.

Această agendă urmărește să accelereze realizarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, având ca obiectiv principal eradicarea sărăciei până în 2030 și promovarea dezvoltării durabile la nivel mondial. Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă este complexă și include 17 obiective generale și 169 de obiective specifice care acoperă toate aspectele cheie ale dezvoltării economice, sociale și de mediu. A fost conceput pentru a fi adaptat la prioritățile și particularitățile fiecărei țări. în acest context, Republica Moldova a adoptat și naționalizat Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD).

Prin adoptarea Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030, Moldova s-a angajat să implementeze și să urmărească progresul în atingerea acestor obiective la nivel național. Și eforturile combinate ale actorilor cheie sunt mobilizate pentru a pune capăt tuturor formelor de sărăcie, a combate inegalitățile și a combate schimbările climatice, asigurându-se că nimeni nu este lăsat în urmă. Acest proces a presupus adaptarea ODD-urilor la contextul specific al Republicii Moldova, identificarea priorităților naționale și elaborarea de planuri și politici specifice pentru atingerea acestor obiective. Moldova a luat în considerare particularitățile și nevoile sale specifice în procesul de naționalizare a ODD, astfel încât acestea să poată contribui la dezvoltarea durabilă a țării și la îmbunătățirea bunăstării populației.

Cadrul național de monitorizare a implementării Agendei de Dezvoltare Durabilă 2030

La 28 decembrie 2022, Guvernul Moldovei a aprobat Hotărârea privind cadrul național de monitorizare a implementării Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030 (Agenda 2030), care reprezintă fundamentul informațional pentru asigurarea raportării progresului Republicii Moldova în implementarea acestei agende la nivel internațional. Documentul a fost elaborat de Biroul Național de Statistică (BNS) și Cancelaria de Stat.

Potrivit Hotărârii, BNS coordonează producerea și diseminarea indicatorilor pentru monitorizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) în Republica Moldova, asigurând accesul deschis la date pentru factorii de decizie și alte părți interesate. Împreună cu Cancelaria de Stat, BNS elaborează instrucțiunile pentru prezentarea și publicarea datelor referitoare la ODD. Cadrul național de monitorizare stabilește responsabilitățile autorităților publice, mecanismul de coordonare și cadrul de raportare a progreselor în implementarea Agendei 2030. Reglementările promovate în document contribuie la accelerarea implementării ODD-urilor pentru a evidenția progresul vizibil și măsurabil în implementarea Agendei 2030.

Cadrul grafic de monitorizare a ODD-urilor oferit de BNS