CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

ESG – informații practice și relevanță pentru exporturi

Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) și criteriile de mediu, sociale și guvernanță (ESG) sunt cadre interconectate care ghidează dezvoltarea durabilă. ODD, stabilite de ONU, oferă o foaie de parcurs globală pentru abordarea problemelor critice precum sărăcia, inegalitatea, schimbările climatice și degradarea mediului până în 2030. ESG, între timp, este un set de criterii utilizate în sectorul corporativ pentru a evalua impactul companiilor asupra mediul, societatea și structurile de guvernare.

Ambele cadre încurajează acțiunea responsabilă: în timp ce ODD-urile vizează în principal guvernele, organizațiile nonprofit și comunitățile pentru a atinge obiective globale specifice, ESG se concentrează pe afaceri și investitori pentru a asigura practici durabile care contribuie la aceste obiective. De exemplu, practicile ESG care reduc emisiile de carbon, promovează diversitatea la locul de muncă și mențin o guvernanță transparentă susțin direct realizarea ODD-urilor precum Acțiunea Climatică (SDG 13), Egalitatea de gen (SDG 5) și Reducerea inegalităților (SDG 10). În esență, valorile ESG pot fi văzute ca instrumente prin care companiile pot contribui la obiectivele mai largi ale ODD, aliniind acțiunile sectorului privat cu obiectivele de dezvoltare globale.

ESG este un acronimpentru mediu, social și guvernanță și se referă la un set de standarde nefinanciare (multe dintre ele au un impact financiar demonstrabil) pe care companiile le încorporează din ce în ce mai mult în procesele lor de luare a deciziilor.

(E) Mediu – impactul activităților companiei asupra mediului (poluare, gestionarea deșeurilor, conservarea resurselor naturale și atenuarea schimbărilor climatice );

(S) Social – relația companiei cu părțile interesate, de exemplu angajați, clienți, comunitate. Aceasta poate acoperi relațiile de muncă, diversitatea și incluziunea, sănătatea și siguranța angajaților, implicarea comunității și respectul pentru drepturile omului;

(G) Guvernanță – măsura în care compania respectă cerințele de guvernanță, de exemplu conducerea, conformitatea și aderarea legală, drepturile acționarilor etc. Se concentrează pe structurile de guvernanță și mecanismele de control ale organizației. Acestea includ aspecte precum etica și integritatea în afaceri, transparența, conformitatea cu legile și reglementările, evaluarea și auditul intern.

Când vorbesc despre ESG, organizațiile folosesc, de asemenea, o serie de termeni precum responsabilitatea corporativă, durabilitatea, dezvoltarea durabilă și alții.

ESG ( non-financiară ) nu este în prezent obligatorie pentru entitățile din RM, dar multe companii care fac parte din grupuri multinaționale o fac în mod voluntar, precum și în conformitate cu politicile Grupului.

Totodată, este necesar de menționat că în legătură cu procesul de aderare la UE și în conformitate cu toate angajamentele asumate de Republica Moldova pentru a contracara schimbările climatice dăunătoare, raportarea va deveni o activitate obligatorie pentru organizațiile din țara noastră în viitorul apropiat.

De asemenea, entitățile locale care doresc să exporte bunuri și servicii către UE vor obține beneficii de competitivitate și acces facilitat la piețele dorite, dacă vor implementa principiile ESG și vor raporta public despre acestea.

Source: PwC- ESG Reporting

Avantajele implementării principiilor ESG:

Accesul la piețe (integrare în lanțurile valorice)

Accesul la finanțare

Improved reputation

Reducerea riscurilor operaționale

Eficiență operațională

Acces la noi oportunități de afaceri

Conformitatea cu reglementările

Atragerea investitorilor responsabili

Sustenabilitate sporită

Îmbunătățirea relațiilor cu părțile interesate

Dezvoltați parteneriate strategice

Creșterea atractivității pentru angajați



ESG în Republica Moldova


Etapele raportării ESG:

1. Elaborarea Strategiei ESG, evaluând următoarele aspecte:

  • Impactul asupra mediului
  • Impactul social
  • Guvernanța corporativă

2. Dezvăluirea rapoartelor și angajamentelor

În țările UE în care raportarea privind raportarea ESG este obligatorie, aceasta se face diferit în funcție de cadrul de reglementare național. De exemplu, în România, raportarea este transmisă ca parte a exercițiului de raportare a situațiilor financiare anuale.

De asemenea, companiile își trimit strategiile ESG și rapoartele de sustenabilitate pe site-urile lor web oficiale și le diseminează părților interesate prin diverse canale pentru a asigura accesibilitatea și transparența.

Pentru o mai bună înțelegere a rapoartelor nefinanciare elaborate de marile companii din Moldova cu investiții străine directe, vă rugăm să urmați linkurile:

IM Orange Moldova SA Raport consolidat de gestiune privind informațiile financiare și nefinanciare (ESG) pentru anul 2022:

Declarație nefinanciara pentru anul 2023 Purcari Wineries PLC :

Raport anual de management al Moldindconbank 2023 :