CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM
ODD-urile reprezintă un consens global fără precedent și este rezultatul adunării a 193 de țări într-un acord asupra unei agende de dezvoltare cuprinzătoare și ambițioase pentru oameni și planetă până în 2030. ODD-urile descriu cele mai mari provocări și nevoi ale timpului nostru și obiectivele pentru abordarea acestora. Atingerea acestor obiective necesită o acțiune colectivă între guverne, societatea civilă, sectorul privat și indivizi și comunități dedicate și trebuie să fie corelate cu resursele necesare, capacitatea de inovare și parteneriate pentru a stimula implementarea.
Sectorul privat, în acest context, este un partener indispensabil și are un rol esențial de jucat în promovarea agendei globale de dezvoltare. În țările în curs de dezvoltare, operațiunile din sectorul privat reprezintă, în medie, 60% din PIB, generând în același timp 90% din locuri de muncă și 80% din intrările de capital (OCDE). Sectorul privat contribuie în continuare la dezvoltare prin furnizarea de bunuri și servicii, finanțând investiții sociale și economice prin impozite și creând soluții inovatoare pentru a ajuta la abordarea provocărilor de dezvoltare. Inovația în sectorul privat din întreaga lume este o condiție prealabilă pentru atingerea celor 169 de obiective ambițioase, care alcătuiesc în mod colectiv cele 17 ODD.
Este important să recunoaștem că sectorul privat este extrem de divers și nu este definit doar de corporațiile multinaționale și de giganții din industrie. Dezlănțuirea capacității de transformare a sectorului privat pentru dezvoltare nu este posibilă fără întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) și întreprinderile sociale. De exemplu, IMM-urile creează peste 50% din locurile de muncă formale la nivel global și multe salturi de inovare au avut loc atât în IMM-uri, cât și în start-up-uri.
(Cum pot profita întreprinderile de pe urma implementării ODD-urilor)
ODD-urile reprezintă o oportunitate majoră pentru companii de a-și modela, conduce, comunica și raporta strategiile, obiectivele și activitățile lor, permițându-le să valorifice o serie de beneficii. Există o serie de motive convingătoare pentru ca întreprinderile să urmărească impactul social și să se implice în ODD. Dincolo de nevoia de a ține seama de apelul societății pentru o mai mare transparență și responsabilitate, combinarea scopului cu profitul poate genera un avantaj competitiv unic pentru a satisface așteptările consumatorilor, investitorilor și angajaților cu discernământ. Cinci factori diferiți ai valorii financiare obligă companiile să facă atât impactul social, cât și alinierea ODD-urilor parte din activitatea lor de bază:
Există sens de afaceri clar pentru ca sectorul privat să investească în implementarea ODD. Potrivit Comisiei pentru afaceri și dezvoltare durabilă, atingerea ODD-urilor deschide oportunități de piață de aproximativ 12 trilioane USD în cele patru sisteme economice examinate de Comisie. Acestea sunt alimente și agricultura, orașe, energie și materiale și sănătate și bunăstare. Ele reprezintă aproximativ 60% din economia reală și sunt esențiale pentru realizarea ODD-urilor. Costul economic total (și potențialul de afaceri) al implementării ODD-urilor ar putea fi de 2-3 ori mai mare, dacă beneficiile sunt captate în întreaga economie și însoțite de o productivitate mult mai mare a muncii și a resurselor.
Atingerea ODD-urilor va necesita o schimbare treptată atât în ceea ce privește investițiile publice, cât și private. Numai capacitățile de finanțare din sectorul public pot fi insuficiente pentru a satisface cerințele din toate sectoarele legate de ODD. Astăzi, însă, investițiile din sectorul privat în aceste sectoare rămân relativ scăzute. Doar o parte din activele investite la nivel global ale băncilor, fondurilor de pensii, asigurătorilor, fundațiilor și dotărilor, precum și ale corporațiilor transnaționale, vizează direct sectoarele ODD. Această cifră este și mai mică în țările în curs de dezvoltare și în special în cele mai sărace (LDC).
La nivel global, nevoile totale de investiții sunt de ordinul 5 până la 7 trilioane USD pe an. Numai țările în curs de dezvoltare sunt de așteptat să aibă nevoie de investiții în valoare totală de aproximativ 3,9 trilioane USD pe an, în principal pentru infrastructura de bază (drumuri, cale ferată și porturi, centrale electrice, apă și canalizare); securitatea alimentară (agricultura și dezvoltarea rurală); atenuarea și adaptarea la schimbările climatice; și sănătate și educație. Nivelurile actuale de investiții în aceste sectoare se ridică la aproximativ 1,4 trilioane USD, lăsând un decalaj de aproximativ 2,5 trilioane USD și implicând un decalaj anual de investiții cuprins între 1,9 trilioane USD și 3,1 trilioane USD (UNCTAD). Dacă doar o parte din acest decalaj de investiții este acoperit, oportunitățile pentru afaceri de a furniza servicii și soluții vor crește de multe ori.
Iată o privire la câteva resurse cheie disponibile pentru a sprijini eforturile de responsabilitate socială corporativă și realizarea ODD: