CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

În Republica Moldova, femeile câștigă cu până la 15% mai puțin decât bărbații

În Republica Moldova, femeile câștigă cu până la 15% mai puțin decât bărbații

19 septembrie 2024 – Femeile din Republica Moldova câștigă cu până la 15% mai puțin decât bărbații, iar acest decalaj este și mai mare pentru femeile care se ocupă de îngrijirea copiilor. Așa arată datele raportului „Disparitatea salarială între femei și bărbați în Moldova”, prezentat de Organizația Internațională a Muncii la ședința Consiliului Național pentru Abilitare Economică și Egalitate de Gen, din cadrul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM.

Potrivit documentului, inegalitatea salarială se regăsește în principal în sectorul privat, în timp ce în sectorul public salariile sunt egale. La nivel global, diferența salarială de gen este și mai accentuată, fiind de aproximativ 20%.

Conform Raportului ILO ,,Disparitatea salarială între femei și bărbați în Moldova: tendințe recente și recomandări de politici”, elaborat pe baza datelor Anchetei Forței de Muncă pe perioada 2010-2023, s-au făcut progrese considerabile în reducerea disparității salariale de gen, diferențelor de salarizare între femei și bărbați în țară.

„Abilitarea economică a femeilor din Republica Moldova nu este doar o chestiune de dreptate socială, ci și un factor esențial pentru dezvoltarea durabilă a țării noastre. Trebuie să ne asigurăm că femeile au acces egal la resurse, oportunități și sprijin pentru a-și valorifica potențialul pe piața muncii, contribuind astfel la creșterea economică și bunăstarea generală”, a menționat în context deputata în parlamentul RM, Marina Morozova, prezentă la ședință.

Vicepreședinta Grupului de lucru ”Consiliului Național pentru Abilitare Economică și Egalitate de Gen”, Carolina Bugaian a ținut să sublinieze la rândul său  că abilitarea economică a femeilor aduce beneficii atât la nivel individual, cât și la nivel societal. Femeile care sunt economic active sunt mai independente, au o stimă de sine mai mare și contribuie la bunăstarea familiei și a comunității. La nivel macroeconomic, abilitarea economică a femeilor duce la creșterea economică, la reducerea sărăciei și la o societate mai echitabilă.

Raportul prezentat conține și un șir de recomandări care vin în susținerea abilitării economice a femeilor din Moldova. Printre acestea creșterea numărului de tați care iau concediu de paternitate și stimularea mamelor pentru reintegrarea în câmpul muncii. Creșterea accesului la servicii de îngrijire a copiilor. Promovarea înscrierii femeilor în domenii STEM etc.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.