CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM
Ce sunt Sandbox-urile și cum antreprenorii din Moldova și potențialii investitori vor putea beneficia de acestea? Conceptul respectiv a fost prezentat de Ministerul Energiei, sectorului asociativ de afaceri, instituțiilor de resort și partenerilor de dezvoltare în cadrul ședinței Grupului de Lucru 3 „Stimularea și menținerea investițiilor private” în cadrul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, organizată cu suportul PNUD Moldova.
Astfel, potrivit ministrului energiei Victor Parlicov, în RM va fi inițiată dezvoltarea Centrelor de testare a tehnologiilor inovative, cunoscute în engleză ca Sandbox, prin care antreprenorii să testeze noi tehnologii energetice. Inițiativa va fi susținută și de Western NIS Enterprise Fund, un fond de investiții american cu un portofoliu de 285 de milioane de dolari și o activitate de 29 de ani în Ucraina și Moldova.
Prezentă la același eveniment secretara de stat Cristina Pereteatcu a prezentat conceptul pentru centrele de testare a inovațiilor în energie și o foaie de parcurs pentru implementarea conceptului în Republica Moldova, elaborată cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Potrivit autorităților aceste centre de testare a tehnologiilor inovative, vor beneficia de reglementări, proceduri de autorizaţii, tarife şi reguli speciale, faţă de cele obişnuite. Spre exemplu, în multe ţări asemenea regimuri sunt aplicate companiilor care testează sisteme de condus autonom, pe drumurile publice. La fel a fost în multe ţări la început şi cu dronele, care trebuiau să beneficieze de excepţii pentru a putea urca la anumite altitudini sau să atingă anumite greutăţi sau viteze. La fel e şi cu multe alte tehnologii noi — avioane electrice, nave — tot ceea ce în forma sa inovativă nu se încadrează în rigorile legii.
Şi în Moldova fiecare asemenea proiect ar primi excepţii clare pentru fiecare idee în parte, iar pentru că e vorba de energie, e specificată şi posibilitatea ca companiile care vor face aceste dezvoltări să poată avea acces la costuri speciale la electricitate sau permisiuni mai uşoare de forări, racordări la reţea. Ce-şi doreşte Moldova cu aceste idei ar fi ca inovaţia în domeniul energetic să prindă teren şi să ia amploare.
Moldova trebuie să devină un exemplu în regiune de punere în aplicare a inovațiilor în domeniul energetic într-un timp cât mai scurt, a mai subliniat în cadrul ședinței cu sectorul de afaceri, ministrul Parlicov. Iar actualmente ministerul este în proces de elaborare a cadrului normativ respectiv care urmează să fie consultat, inclusiv pe platforma Consiliului Economic.
Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.
Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.