CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM
Parlamentul Republicii Moldova a votat astăzi, 8 mai, în prima lectură, proiectul de lege care va reglementa activitatea nomazilor digitali în țara noastră – o inițiativă promovată cu o viteză remarcabilă: aprobată de Guvern pe 29 aprilie, iar în doar 9 zile, ajunsă în prima lectură în Parlament.
Legea oferă posibilitatea ca nomazii digitali – profesioniști din diverse domenii ce pot activa la distanță, precum IT, marketing, design, consultanță sau educație online – să obțină drept de ședere în Republica Moldova pe o perioadă de până la 2 ani, cu posibilitate de prelungire. Autoritățile estimează că anual peste 1.500 de nomazi digitali vor alege Republica Moldova ca destinație de lucru și viață, generând un impact economic direct estimat la circa 280 milioane lei pe an.
Tot în acest pachet legislativ, Parlamentul a aprobat măsuri care vor îmbunătăți incluziunea financiară în întreaga țară și în mod special – în zonele rurale. Toate unitățile comerciale ce operează POS terminale vor putea oferi retrageri de numerar de până la 1.000 de lei per tranzacție în magazine, stații PECO, alte oficii comerciale, reducând dependența doar de bancomate și oficii bancare.
În paralel, prin modificările operate la legislație, modelul Centrelor Unificate de Prestare Servicii publice (CUPS) va fi extins și pentru subiecții de drept privat, permițând deschiderea unei afaceri sau accesarea altor servicii publice în rețelelor acestor operatori de servicii de plată, telecom, poștă sau notariat.
Un alt set de măsuri vizează facilitarea accesului comercianților online din Moldova la platforme internaționale de plată, făcând mai simplă deschiderea și operarea de conturi pentru comerț electronic utilizând, de ex. Stripe, PayPal, Revolut sau altele. Noile reglementări vor simplifica și cerințele depășite de timp privind repatrierea valutei, majorând plafoanele existente de la 1000 până la 100.000 lei.
Parlamentul a mai adoptat prin acest pachet și măsuri care sprijină conformarea fiscală prin digitalizare. Comercianții care utilizează aparate de casă virtuale nu vor mai fi obligați să tipărească bonul fiscal doar pe hârtie, dar să poată să-l transmită alternativ prin SMS sau e-mail.
Toate aceste inițiative au fost promovate de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, fiind inspirate din solicitările comunității de afaceri și parte a Foii de parcurs pentru digitalizarea economiei, elaborată pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul, cu susținerea ATIC și GIZ.
Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.
Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.