CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM
20 februarie 2025 – Accesul la serviciul de identitate digitală și necesitatea diversificării pieței serviciilor de încredere în Republica Moldova, au fost discutate la Consiliului Consultativ pentru Digitalizarea Economiei – iConsiliu.
Evenimentul a abordat provocările actuale legate de semnătura digitală calificată, un instrument esențial pentru interacțiunea cetățenilor și a companiilor cu platformele digitale publice și private.
Participanții la eveniment au evidențiat faptul că piața serviciilor de încredere se confruntă cu o serie de dificultăți, însă există o agendă concretă de depășire a acestora.
Sergiu Postică, Director pentru Strategie, Dezvoltarea afacerii și Reglementare al Orange Moldova, a menționat despre integrările recente realizate în parteneriat cu STISC, pentru a asigura reziliența serviciului de semnătură electronică mobilă și integrarea eSIM, dar și despre o serie de provocări cu care se confruntă piața serviciilor de încredere. În special privind nivelul de securitate a certificatelor digitale avansate și calificate, protejarea investițiilor și asigurarea trasabilității tranzacțiilor încheiate în mod digital.
Prezentă la ședință Secretara de Stat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Cătălina Plinschi, a ținut să sublinieze că e nevoie de dezvoltarea pieței de servicii de încredere, iar diluția ar fi transpunerea integrală în legislația RM a regulamentelor europene privind identificarea electronică și serviciile de încredere și a Regulamentului eIDAS 2.0 care actualizează normele UE privind identificarea electronică și serviciile de încredere, facilitând tranzacțiile digitale sigure și interoperabile.
Toate acestea trebuie să permită accederea țării noastre în Lista de încredere a prestatorilor europeni de servicii de încredere, dar și deschiderea căii pentru tranzacțiile digitale transfrontaliere.
Consilierul Primului ministru pentru securitate cibernetică, Anatolie Golovco și Directorul Serviciului pentru Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, Alexandru Corețchi, au prezentat detalii despre măsurile de consolidare a infrastructurii de identitate digitală, implementarea instrumentului de aplicare a recunoașterii semnăturii europene în baza legislației promovate cu suportul și expertiza Consiliului Economic, dar și aspecte privind posibilitățile de acces pe piață a operatorilor locali și a celor certificați de UE de servicii de încredere.
La finalul ședinței s-a vorbit despre necesitatea stabilirii unei agende comune pentru eliminarea blocajelor, promovarea noii legislații complexe de aliniere cu UE în domeniul serviciilor de identitate digitală și clarificarea aspectelor ce împiedică folosirea semnăturilor electronice europene în conformitate cu Legea 175/2021.
Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova va urmări în de-aproape progresul asigurând dialogul public-privat care să permită implicarea și promptă a comunității de afaceri.
Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.
Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.