CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Cristina Gherasimov, Viceprim-Ministra pentru Integrare Europeană, în discuții cu comunitatea de afaceri, membră a Consiliului Economic 

8 octombrie 2024 – Cristina Gherasimov, Viceprim-Ministra pentru Integrare Europeană, a avut o discuție importantă cu reprezentanții comunității de afaceri, membri ai Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova,  în cadrul Grupului de lucru 5 „Creșterea competitivității Republicii Moldova în contextul aderării la UE”, condus de Dan Nuțiu, Președintele executiv al Asociației Investitorilor din România în RM.

În cadrul discuției, Cristina Gherasimov a prezentat etapa actuală a procesului de negociere și a schițat următorii pași în vederea consolidării parcursului european al țării. De asemenea, au fost abordate planurile privind transpunerea legislației europene, care vor avea un impact semnificativ asupra cadrului economic al Republicii Moldova. Viceprim-Ministra a subliniat importanța colaborării dintre autorități și mediul de afaceri în vederea adaptării economiei naționale la standardele și reglementările europene, subliniind că aceste eforturi comune vor contribui la creșterea competitivității țării pe piața europeană.

Potrivit Cristinei Gherasimov, sectorul asociativ de afaceri va avea posibilitatea să vină cu expertiza necesară în procesul de transpunere a acquis-ul și standardelor UE în legislația națională și să comunice posibilele impacturi așteptate de la implementarea legislației UE. În context, Viceprim-Ministra a îndemnat sectorul asociativ de afaceri  să examineze atent  Clusterul 2 „Piața Internă”, care reprezintă un pachet de negocieri cruciale în cadrul procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Acest cluster se concentrează pe alinierea legislației naționale a Moldovei cu acquis-ul comunitar în domeniul Pieței Unice Europene și  este structurat în mai multe capitole de negociere, care includ: libera circulație a bunurilor, libera circulație a lucrătorilor, dreptul de stabilire și libertatea de a presta servicii, libera circulație a capitalurilor, dreptul societăților comerciale, dreptul proprietății intelectuale, politica în domeniul concurenței, servicii financiare, protecția consumatorului și sănătatea publică.

Membrii Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM au declarat că sunt deschiși să acorde suport instituțiilor statului. În procesul de aderare la Uniunea Europeană, Republica Moldova trebuie să transpună un număr semnificativ de directive și regulamente europene în legislația națională.  Iar în acest sens, pentru a asigura o colaborare eficientă cu mediul de afaceri, este crucial ca acesta să aibă acces la informații complete și actualizate despre termenele limită și etapele calendaristice ale procesului menționat, au adăugat participanții la ședință.

La finalul discuțiilor s-a convenit asupra următorilor pași în procesul de implicare a comunității de afaceri în acțiunile de armonizare a actelor de reglementare naționale cu legislația UE. În acest sens urmează să fie efectuare chestionare în rândul comunității de afaceri. Acestea vor evidenția domeniile și reglementările UE care sunt cele mai sensibile pentru antreprenori, permițând Guvernului să se concentreze pe aspectele prioritare pentru operatorii economici în procesul de armonizare a legislației europene cu cea a Republicii Moldova.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.