CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Parlamentul vrea să oblige autoritățile să elibereze documente în format electronic

18 octombrie 2021 – Deputații au votat în prima lectură modificări legislative care obligă autoritățile să elibereze documente în format electronic.

Astăzi, agenții economici și persoanele fizice, deși au dreptul, conform legii privind semnătura electronică și documentul electronic, să nu mai vină fizic la instituțiile statului pentru a ridica sau a prezenta documente solicitate pe suport de hârtie, acest lucru totuși are loc. Proiectul de lege, votat de deputați, prevede drept soluție, obligarea autorităților publice să utilizeze semnătura electronică și documentul electronic în aceste procese, în paralel cu metoda tradițională, pentru cei ce nu sunt gata tehnologic.

Acceptarea necondiționată a  documentelor și semnăturilor electronice este extrem de importantă în contextul provocărilor impuse de pandemie, susțin reprezentanții sectorului asociativ. Acest subiect a fost adus în vizorul deputaților după ce comunitatea de afaceri din Moldova a alertat Consiliul Economic pe lângă Prim-ministru și Ministerul Economiei despre necesitatea eliminării acestor impedimente.

Acesta, dar și alte subiecte legate de digitalizarea relațiilor G2B au fost înglobate Foaia de parcurs pentru impulsionarea procesului de digitizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic, elaborată de cele două entități.

Ulterior experți naționali și internaționali ai BERD, GIZ Moldova, USAID (Programul Reforme Structurale în Moldova ) și IFC, la solicitarea Ministerului Economiei, în cadrul platformei Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM au elaborat modificările legislative, aprobate azi de Parlament în prima lectură, care fac parte din primul Pachet legislativ pentru digitalizarea economiei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

(theclickreader.com)

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.