CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Comerțul electronic este la un stadiu incipient în Moldova

27 octombrie 2020 – La această concluzie au ajuns experții Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, care au făcut publice rezultatele Studiului rapid privind dezvoltarea comerțului electronic în Republica Moldova, care poate fi DESCĂRCAT AICI.

Lucrarea a fost prezentată astăzi în cadrul Grupului de lucru ”Digitizarea economiei” condus de Marina Bzovîi, directorul executiv al Asociației TIC din Moldova, din cadrul Consiliului Economic pe lângă prim-ministru.

Potrivit experților de la Programul USAID, în Moldova există elemente pentru practicarea comerțului electronic, însă acestea nu sunt valorificate nici de business, nici de instituțiile statului.

Una din concluzii la care au ajuns experții e că în Moldova nu există o definiție clară a e-Commerce. Iar normele care legiferează comerțul electronic în țara noastră conțin un șir de lacune, în special la capitolul efectuării plăților on-line și logistică, adică cum și în ce fel își primete consumatorul produsul procurat pe internet.

Potrivit experților, comerțul electronic este slab dezvoltat în Moldova și pentru că noi, moldovenii cumpărăm mai mult de pe piețele străine decât de pe piața locală, și asta pentru că acolo, același produs este mai ieftin chiar și cu 50%.

Nu este atractiv comerțul electronic nici pentru comunitatea de afaceri din Moldova, în special din cauza unor prevederi normative depășite. Printre acestea, modalitatea de oferire de către cumpărător a consimțământului de prelucrare a datelor cu caracter personal, și identificarea la distanță a utilizatorilor de servicii.

Prezent la eveniment Ministrul Economiei și Infrastructurii Serghei Railean, care exercită și funcția de vicepreședinte al Consiliului Economic, a menționat că autoritățile lucrează acum la implementarea Foii de parcurs pentru impulsionarea procesului de digitizare a economiei naționale și dezvoltare a comerțului electronic. Documentul este pus în aplicare de MEI în comun cu Consiliului Economic și cu expertiza internațională acordată prin intermediul Corporației Financiare Internaționale, BERD, GIZ, USAID.

Documentul include 37 de subiecte de digitizare economică. Experții deja au elaborat propuneri de modificare a 27 de acte normative care ar soluționa un șir de subiecte din Foaia de parcurs. Printre propuneri se numără excluderea obligativității notificării în calitate de operator de date cu caracter personal, modificarea formelor de obținere a consimțământului subiectului de datelor personale, acceptarea sectorului public a interacțiunii la distanță cu sectorul privat, recunoașterea unilaterală a semnăturilor electronice din spațiul UE etc.

Descarcă Studiul rapid privind dezvoltarea comerțului electronic în Republica Moldova

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.