CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Comerțul cu amănuntul

  • Magazine de produse alimentare
  • Magazine de îmbrăcăminte, electrocasnice etc.

Comerțul cu amănuntul a fost afectat în măsură inegală de pandemie. Dacă în privința magazinelor alimentare se poate constata că acestea au funcționat inclusiv și pe perioada de carantină, inclusiv am avut vânzări sporite datorită faptului că piețele agricole, restaurantele, cafenele și barurile au fost închise în acea perioadă, lucrurile se prezintă diferit pentru magazinele de îmbrăcăminte și electrocasnice. Nici după relaxarea restricțiilor situația nu s-a ameliorat cardinal. Chiar dacă acestea funcționează în regim normal, aplicând normele de igienă impuse de autorități, cumpărătorii și-au schimbat preferințele de consum. Aparatele de uz casnic, îmbrăcămintea etc., nereprezentând obiecte de primă necesitate, se vând mai lent. În special, se denotă absența sectorului corporativ, care reprezenta o bună parte a cererii de consum. Per total, în luna martie a avut loc o ușoară creștere a cifrei de afaceri (estimativ 4-5%), datorată exclusiv segmentului de supermarketuri, în luna aprilie vânzările sunt în scădere de 20% față de luna respectivă a anului precedent. Este foarte plauzibil ca acest nivel să reprezinte „noua realitate” și să fie caracteristic pentru restul anului 2020.

În eventualitatea impunerii unui nou șir de restricții, se consideră oportun ca acestea să nu fie aplicate fără fundamentare suficientă, ci să se fie luate în calcul riscurile reale pentru sănătatea publică, gestionate proactiv prin aplicarea măsurile de igienă. La fel, s-a constatat frecvența abuzurilor din partea organelor de control, ale căror amenzi uneori au fost arbitrare și au avut un caracter de expropriere, din cauza mărimii acestora. Previzibilitatea condițiilor de lucru este, de asemenea importantă. Normele sanitare noi, condițiile de activitate presupun eforturi (inclusiv și financiare) de ajustare, iar conformarea este dificilă atunci când acestea intră în vigoare a doua zi după adoptarea lor. Unele măsuri sanitare (e.g. termometrarea la intrarea în spațiile comerciale) se consideră neeficiente, dat fiind că marja de eroare a aparatelor este de 70-80%, în timp ce costurile de conformare (o persoană dedicată) sunt destul de ridicate pentru unitățile comerciale mici.

Măsuri colicitate:

 

Aplicarea normelor sanitare în funcție de riscurile reale pentru sănătatea publică

Introducerea unui moratoriu temporar asupra controalelor cu excepția ANSA

Stimularea investițiilor în centre regionale de logistică prin parteneriate public-private

*Această informație este colectată în cadrul discuțiilor purtate de experții care realizează Studiul de Impact al pandemiei COVID-19 asupra sectoarelor economiei. Datele pot fi preluate de pe site-ul www.consecon.gov.md doar cu menționarea obligatorie a sursei „Consiliul Economic pe lângă prim-ministrul RM” și precizarea că ”Studiul de impact al pandemiei COVID-19 asupra sectoarelor economiei este realizat de Consiliul Economic în comun cu Ministerul Economiei și Infrastructurii, cu susținerea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Fondul Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.”

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.