CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

VIDEO Reziduurile provenite de la supermarketuri și deșeurile de origine animală vor putea fi procesate

30 iunie 2020  – Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale este la etapa de elaborare a cadrului normativ ce ține de implementarea legii nr.129/2019 privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman, adoptată de Parlament în 2019.

În 2017 sectorul asociativ de afaceri din Moldova a adus subiectul în vizorul Consiliului Economic. Atunci oameni de afaceri au atenționat despre faptul că în Moldova nu există o infrastructură pentru distrugerea corectă a subproduselor de origine animală și a produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman. Legislația națională clasifică SOA (subproduse de origine animală) în 3 categorii, în funcție de pericolul pe care-l prezintă.

Din categoria I fac parte toate părțile corpului animalelor suspecte sau confirmate cu boli grave. În aceeași categorie sunt incluse animalele de companie sau din grădinile zoologice. Tot aici intră și deșeurile de catering provenite din mijloace de transport folosite la nivel internațional (transport aerian, naval, rutier, căi ferate).

Din categoria a II-a fac parte: gunoiul  de grajd și conținutul tubului digestiv; produse de origine animală care conțin reziduuri de medicamente.

Din categoria a III-a fac parte : părți de animale sacrificate/alimente vechi de origine animală care nu mai sunt destinate consumului uman din motive comerciale; piei brute și prelucrate, copite și coarne, păr de porc și pene provenite de la animale sacrificate într-un abator; lapte crud provenit de la animale care nu prezintă semne clinice ale unei boli transmisibile oamenilor sau animalelor prin intermediul produsului în cauză.

Astăzi în Moldova nu se ține nici o evidență despre cantitatea de deșeuri de tip SOA. În țară nu există nici un mecanism de colectare și distrugere SOA, astfel, acestea sunt aruncate la groapa de gunoi, îngropate în sol sau vărsate în râuri.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale a inițiat elaborarea proiectului Hotărârii de Guvern de punere în aplicare a prevederilor Legii nr.129/2019. Prin aceasta se vor reglementa metodele de colectare și nimicire a fiecărei categorii de SOA în parte. Documentul  va fi supus dezbaterilor publice, inclusiv pe platforma Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul RM.

De menționat că elaborarea și punerea în aplicare a cadrului normativ pentru Moldova înseamnă nu doar protejarea mediului, dar și posibilitatea de a exporta carne de pasăre în UE. Asta pentru că gestionarea corectă a întregului lanț de producere a cărnii, reprezintă o condiție a UE față de statele care vor să-și vândă produsele de carne pe piața comunitară.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de proiectul Corporației Internaționale Financiare Reforma climatului investițional, finanțat de Agenția de Dezvoltare Internațională a Guvernului Suediei.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.