CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

85% din salariile și alocațiile sociale primite pe card sunt cheltuite în numerar

17 septembrie 2019 Astăzi în Moldova în circulație sunt 1,9 milioane de carduri bancare. 76% din acestea, reprezintă cardurile salariale și sociale. 85% din plățile respective sunt retrase din bancomate și cheltuite în numerar. Astfel, doar anul trecut au fost retrase din bancomate 10 milioane de lei. Așa arată datele Băncii Mondiale prezentate în cadrul Consiliului Economic de reprezentantul BNM.

Potrivit acelorași date ale Băncii Naționale, tot mai mulți moldoveni vor să devină deținători ai cardurilor bancare. În 2019 numărul deținătorilor de carduri în țară a crescut cu 5% în comparație cu aceiași perioadă a anului trecut. Însă doar 2% din cele aproape 2 milioane de carduri, reprezintă cardurile de credit, celelalte sunt carduri de debit.

În cadrul dezbaterilor organizate la Consiliul Economic pe marginea acestui subiect, experții au menționat că procentulscăzut de plăți electronice în Moldova se datorează și numărului mic de POS terminale în țară. La moment la 1000 de locuitori revin 7 POS terminale, față de 24 de POS terminale câte revin în UE. Adică, omul care vrea să achite o cumpărătură cu cardul într-un magazin, nu o poate face pentru că, acest punct comercial nu are un POS terminal.

Chiar și așa, spun experții, în trimestrul 2 al anului 2019 numărul plăților fără numerar a crescut în Moldova cu peste 53% față de aceiași perioadă a anului trecut.

Iar pentru a crește ponderea plăților electronice în țară e nevoie de întreprins un șir de măsuri, susțin participanții la dezbateri. Printre acestea, introducerea stimulentelor fiscale care ar majora ponderea plăților electronice, reglementarea ambelor comisioane, stimularea dezvoltării metodelor inovative de plăți electronice.

În acest context reprezentantul unui operator de telefonie mobilă din Moldova a menționat necesitatea creării condițiilor pentru investitori de a promova inovațiile în domeniul serviciilor de plată electronică. Printre acestea legalizarea mPOS (punct de vânzare mobil), divise-uri cu ajutorul cărora pot fi efectuate plățile în formă electronică, cum ar fi telefonul mobil.

Pe de altă parte, reprezentantul unei bănci comerciale din Moldova, prezent la ședință a menționat că soluția mPOS a fost adusă în țară acum 8 ani, însă comercianții nu au putut-o aplica.

Chiar și așa plățile electronice sunt tot mai des utilizate de locuitorii țării, spun experții și statul trebuie să întreprindă măsuri să diversifice această piață. Participanții la dezbateri – reprezentanți ai comunității de faceri, reprezentanți ai statului, experți internaționali, ai Băncii Naționale, urmează să vină cu propuneri concrete în domeniu, care pot fi realizate în cel mai scurt timp.

De menționat că în anul 2018, în medie fiecare locuitor al RM a efectuat cel puțin 10 plăți fără numerar – adică cu cardurile de plată.  Iar rata populației deținătoare a unui cont bancar în Moldova constituie 44%.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Suedia.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.