The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
3 iulie 2019 – Digitalizarea serviciilor publice, modificarea codului muncii, revederea taxei compensatorii pentru drepturile de autor și conexe, asigurarea efectuării analizei impactului de reglementare – acestea dar și multe alte subiecte au fost enunțate drept prioritare pentru următoarele luni de comunitatea de afaceri, în cadrul ședinței pe platforma Consiliului Economic, organizată la solicitarea consilierului Prim-ministrului în politici de dezvoltare pentru economie și intermediere financiară, Victor Burunsus.
Reprezentanții asociațiilor de afaceri au menționat că este extrem de necesară reducerea interacțiunii businessului cu funcționarii statului întru evitarea oportunităților de corupție și impedimentelor în afaceri. Iar acest lucru poate fi realizat prin digitalizarea serviciilor publice.
O altă reformă necesară este implementarea analizei impactului de reglementare pentru toate inițiativele normative cu impact potențial asupra mediului de afaceri, promovate atât de instituțiile statale, cât și de deputații din Parlament.
Managementul deșeurilor – încă un subiect abordat de reprezentanții businessului. Problema risipei alimentare, gestionarea deșeurilor alimentare, incinerărea/coincinerarea este ineficient reglementată în Republica Moldova și trebuie să fie în centrul atenției factorilor de decizie au menționat oamenii de afaceri. Moldova are nevoie de un cadru legal care ar asigura atingerea obiectivelor ecologice într-un mod cât mai eficient și facilitator pentru business, multe prevederi în acest sens fiind incluse și în directive europene asumate la nivel național.
Crearea unui mediu favorabil pentru formarea specialiștilor în domeniul IT și menținerea acestora în RM, prin creșterea finanțării de la buget a educației vocaționale în acest domeniu și oferirea unor facilități fiscale pentru tineri specialiști, precum și reducerea poverii de raportare pentru comunitatea de afaceri – încă câteva subiecte abordate în cadrul dezbaterilor la Consiliul Economic.
O altă reformă necesară, în viziunea comunității de afaceri este revederea modalității de stabilire a valorii în vamă, dar și promovarea comerțului electronic transfrontalier.
Urmare a ședinței, Secretariatul Consiliului Economic va colecta toate propunerile comunității de afaceri, după care, în cadrul grupurilor de lucru, alături de instituțiile publice responsabile pentru formularea politicilor, se vor căuta soluții pentru provocările enunțate de business.
Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Suedia.