CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
img
Language

Recentele proiecte economice din China pot contribui semnificativ la dezvoltarea economică din Moldova

La această concluzie au ajuns experții Secretariatului Consiliului Economic pe lângă prim-ministrul RM la finele vizitei oficiale pe care au efectuat-o în China.

Potrivit experților, din discuțiile pe care le-au purtat cu reprezentații mai multor companii și organizații ale statului chinez dezvoltarea proiectului economic “O centură, un drum” sau altfel spus Drumul mătăsii, are menirea să faciliteze relațiile comerciale și economice într-o zonă geografică imensă, care cuprinde peste 70 de state, iar Moldova ar putea beneficia de relațiile economice și comerciale dintre marile puteri economice care se află la extremele acestui drum – UE și China. Cu toate acestea, în China practic nu se cunoaște despre potențialul Moldovei în cadrul proiectului Drumul mătăsii din perspectiva infrastructurii, investițiilor, comerțului și turismului”, au menționat experții Secretariatului.

În China delegația moldovenească, din care au făcut parte consilierul prim-ministrului RM pentru politică externă Andrei Galbur și șefa Centrului pentru armonizarea legislației din cadrul Cancelariei de Stat Natalia Suceveanu) a avut întrevederi cu reprezentanții Conferinței Consultativ Populare Politice Chineze care are în subordine Consiliul Economic și Social Chinez. Mesajul principal al părții chineze e că vizita experților Secretariatului Consiliului Economic pe lângă prim-ministru reprezintă o oportunitate foarte bună pentru companiile chineze care vor să afle mai multe despre oportunitățile investiționale și comerciale pe care le propune Moldova.

În cadrul vizitelor la Xi’an International Trade & Logistics Park, la Piața Tang West și la Grupul Bright Food Co. LTD delegația din Moldova a constat oportunități enorme pentru exportul produselor noastre. Provincia Xi’an este în dezvoltare continuă, dar practic nu cunoaște despre produsele din Moldova. Companiile care operează în parcul logistic și dețin rețele de supermarkete în China s-au arătat interesate să discute despre produsele din Moldova cu potențial de export, inclusiv vinuri și produse alimentare. Camera de Comerț Internațional “Silk Road” din China a manifestat un interes sporit pentru fortificarea relațiilor economice și comerciale cu Moldova, fiind deschiși pentru a discuta proiecte investiționale și de export.

În cadrul vizitei de studiu experții au avut posibilitatea să vadă câteva centre performante de IT, cum este  Centrul Expozițional Zhongguancun – Zona de demonstrație a inovării naționale. Sau Shibei Hi-Tech Park Centrul de Planificare și Big Data Center Trading cu tehnologii ale viitorului în procesarea datelor socio-economice din China. „Da, pentru China, cu cea mai numeroasă populație din lume, aceste tehnologii sunt imperative, dar și în Moldova pot fi preluate experiențe din acest domeniu care ar veni în beneficiul cetățenilor țării. Vorbim despre colectarea și procesarea datelor privind prestarea serviciilor publice și necesitățile cetățenilor și businessului, care pot responsabiliza mai bine autoritățile publice și sugera măsuri pentru simplificarea vieții și activității zilnice pentru cetățeni și companii”, au menționat experții Consiliului Economic.

 

 

„În următoarea perioadă va fi nevoie de un efort sporit din partea Moldovei pentru a elabora oferte de proiecte de infrastructură, investiționale și de comerț, care să fie prezentate colegilor din China. În mesajul său, Moldova ar trebui să scoată în evidență potențialul și avantajele oferite unui proiect economic global ambițios, inițiat de China. Totodată, este imperativă urgentarea reformelor ce țin de cadrul de reglementare și administrativ, astfel încât comerțul și investițiile să nu întâmpine nici un fel de impediment și povară, ceea ce este și o prioritate majoră pentru proiectul economic Chinez„, a menționat șeful delegației Ion Lupan, șef al Secretariatului Consiliului Economic pe lângă prim-ministrul RM.

Vizita delegației de la Chișinău în China, între 21 și 27 aprilie 2019,  a avut loc cu suportul și susținerea Corporației Financiare Internaționale Grupul Băncii Mondiale, a Oficiului din Chișinău al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Ambasadorului Republicii Moldova în China Denis Jelimalai.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Suedia.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare.

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.