CONSILIUL ECONOMIC PE LÂNGĂ PRIM-MINISTRUL RM

img
Language

Chinezii vor să afle mai mult despre oportunitățile investiționale din Moldova

Despre aceasta a menționat Zhu Lieke, vicepreședintele Comitetului din Shaanxi, a Conferinței Consultativ Populare Politice Chineze în cadrul întrevederii cu delegația Secretariatului Consiliului Economic pe lângă prim-ministrul RM.

Oficialul chinez a subliniat că comunitatea de afaceri din China vrea să afle mai multe despre oportunitățile investiționale din diferite domenii industriale ale Moldovei. ,,Știu că companiile noastre vor fi bucuroase să descopere noi oportunități investiționale în Moldova.
Vreau ca țara dvs să ne arate care sunt domeniile pentru proiectele investiționale pentru antreprenorii chinezi în implementarea cărora, suntem siguri că, poate fi găsită calea corectă”, a menționat Zhu Lieke.

Șeful delegației de la Chișinău Ion Lupan a menționat în cadrul întrevederii că oamenii de faceri chinezi deja manifestă interes față de oportunitățile investiționale moldovenești. În țara noastră au fost create două Camere de Comerț moldo-chineze care doresc să facă parte din cadrul Consiliului Economic pe lângă prim-ministrul RM. Platforma, care asigură comunicarea dintre stat și business va fi mereu deschisă la solicitările sectorului asociativ, a mai menționat Ion Lupan.

Vicepreședintele Comitetului din Shaanxi, a Conferinței Consultativ Populare Chineze a mai menționat și despre faptul că cetățenii chinezi sunt tot mai interesați de Moldova ca destinație turistică. „Mă bucur ca țara Dvs este deschisă și pentru turiștii chinezi. Sunt încrezut că pentru sute de mii de chinezi Moldova este o destinație atractivă„ a menționat oficialul.

Șeful Secretariatului Consiliului Economic a precizat la rândul său că Guvernul moldovenesc a simplificat procedura de intrare în țara noastră a cetățenilor chinezi, care nu au nevoie de invitație în acest scop, iar cei care dețin viză sau permis de ședere a SUA, a unui stat Schengen sau membru UE, nu au nevoie de viză de intrare pe teritoriul țării noastre. Acest lucru sa făcut și pentru atragerea investițiilor chineze.

Delegația moldovenească a subliniat faptul că în ultima perioadă Chișinăul a întreprins mulți pași în fortificarea relațiilor Moldo-Chineze, în special lansarea negocierilor pentru semnarea acordului bilateral de liber schimb.

Prezent la întrevedere, consilierul prim-ministrului RM pentru politică externă Andrei Galbur a menționat că Moldova are ce propune partenerilor și prietenilor săi. În afară de poziționarea geografică foarte avantajoasă, la hotar cu UE și CSI, și a facilităților fiscale, a fost subliniată importanța facilitării accesului RM la programele oferite de proiectele sub egida inițiativei 16+1. Iar, sprijinul partenerilor chinezi în accelerarea acestui proces este foarte importanta.

Vizita delegației de la Chișinău este foarte binevenită pentru companiile din China care vor să afle despre oportunitățile investiționale din Moldova, a conchis la finalul întrevederii  oficialul chinez.

Conferința Consultativ Populară Chineză, cu reprezentanții cărora s-a întâlnit delegația de la Chișinău, este forul unde sunt consultate diferitele partide, organizaţii obștești, reprezentanţi ai diferitelor cercuri de afaceri. Această structură face parte din cele 5 puteri ale statului chinez.

Delegația RM în China, care are loc cu susținerea IFC Grupul Banca Mondială și BERD, se va afla în China până pe 29 aprilie.

Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul Grupului Băncii Mondiale ”Reforma climatului investițional”, finanțat de Suedia.

 

Stay ahead in a rapidly world. Subscribe to Prysm Insights,our monthly look at the critical issues facing global business.