The Secretariat of the Economic Council to the Prime Minister is supported by the European Bank for Reconstruction and Development, funded by the UK Government’s Good Governance Fund
14 martie 2019 – Documentul a fost dezbătut în cadrul platformei Consiliului Economic de către membrii Consiliului cum sunt asociațiile de business, instituțiile publice, donatori internaționali și autorul Documentului – Ministerul Economiei și Infrastructurii.
Șeful Direcției Politici economice și mediul de afaceri din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii Vasile Vulpe spune că elaborarea acestui document are loc în contextul în care ultima Strategie de dezvoltare a industriei moldovenești a fost prevăzută până în anul 2015.
Astăzi Guvernul are la dispoziție câteva strategii de dezvoltare industrială pe sectoare, cum ar fi cea a industriei agroalimentare, însă e nevoie de un document complex care să prevadă tactici de dezvoltare a întregii industrii din Moldova, mai spune Vasile Vulpe.
,,Dacă Moldova vrea să cunoască o dezvoltare sustenabilă, acest lucru va putea avea loc doar dacă vom avea o industrie puternică. Iar următorii 5 ani, în eventualitatea implementării Documentului, ponderea industriei în PIB ar putea crește de la 15% cât este acum, la 20%”, mai susține Vasile Vulpe.
Comunitatea de afaceri salută strategia mai ales că aceasta vine să susțină în primul rând aplicarea inovațiilor și transferului tehnologic în industrie, asta însemnând că statul va pune un mai mare accent anume pe aceste aspecte.
Strategia mai are în vizor crearea infrastructurii de calitate, dezvoltarea clusterială, consolidarea și dezvoltarea IMM-urilor – motorul economiilor dezvoltate.
Marin Ciobanu, directorul Zonei Economice Libere Bălți, unde activează cei mai mari și cei mai mulți agenți economici din domeniul automotive, spune că documentul care a fost elaborat cu participarea experților de la Asociația Patronală din Industria Prelucrătoare (APIP) contractați de GIZ Moldova, „vine să scoată din comă industria moldovenească”.
Analiza experților de la APIP arată că la momentul actual 84 la sută din întreprinderi activează în industria prelucrătoare. Aproape 40% din întreprinderi sunt din industria alimentară și băuturilor, ceea ce înseamnă că Moldova este astăzi un stat agrar.
Însă nu întotdeauna a fost așa, spune Marin Ciobanu. Până în anul 1990, industria era sectorul de bază a economiei Moldovei, cu o pondere de aproape 40% din PIB, lucru care demonstrează că țara noastră a avut o industrie puternic dezvoltată.
Strategia de dezvoltare a industriei pentru anii 2019-2030 are și un plan de acțiuni pentru punerea în aplicare a căruia în următorii 4 ani, se preconizează ca statul va aloca 50 de milioane de euro. Banii urmează să vină inclusiv și din asistența tehnică externă. Dacă documentul va fi implementat, către anul 2030, în țară ar trebuie să activeze cu 250 de întreprinderi mai multe, față de 4000 câte sunt acum.
Strategia de dezvoltare a industriei pentru anii 2019-2030 urmează, în perioada imediat următoare să treacă procesul necesar de avizare instituțională după care va fi propusă Guvernului spre aprobare.
Secretariatul Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru, este sprijinit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu susținerea financiară a Fondului Guvernului Marii Britanii pentru Buna Guvernare și de către proiectul grupului Băncii Mondiale „Reforma climatului investițional”, finanțat de Suedia.